19. august 2010

19. august 2010

Det usolidariske universitet II

I dagens leder i Dagbladet Information lyder der, at man går galt i byen, hvis man ser planerne om at nedlægge de små og økonomisk mindre bæredygtige humanistiske fag på Københavns Universitet som et spørgsmål om, om vi har brug for folk, der kan forstå finsk. Dekanens planer for det humanistiske fakultet er derimod et symptom på, at den faglige bedømmelse af, hvad et universitet skal beskæftige sig med, er ved at blive sat ud af kraft til fordel for den økonomiske cost-benefit-analyse. Taxametersystemet er årsagen til, at små humanistiske fag er mindre rentable som følge af lille studentersøgning, lyder det i lederen. Information, 19/8 2010

'Pas på, der ikke går bundlinje i det'

Skal Københavns Universitet opretholde små fag med under 30 studerende? For Folketingets forskningsordførere er det svært at svare på. - Vi skal passe på, at der ikke går bundlinje i det hele, lyder en generel advarsel fra Malou Aamund (V). Jesper Langballe (DF) advarer mod, at hvis først et forskningsmiljø er lukket ned, kan det blive meget svært at reetablere i fremtiden. - Jeg har ikke de faglige forudsætninger for at afgøre, hvilke fag der i givet fald skal lukke. Jeg ville i øvrigt aldrig have interesse i at lukke et fag, tilføjer han. Marianne Jelved (R) peger på, at det ikke er politikerne, der skal bestemme, hvilke fag universiteterne udbyder.
Information, 19/8 2010

Universiteternes selvstyre virker ikke altid

I en kronik af Niels Kristian Højerslev, der er mag. lic. et dr. scient. i fysisk oceanografilektor emeritus ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, står der, at tiden måske er inde til at tage det universitære selvstyre op til revision, efter det er kommet frem, at Københavns Universitet vil nedlægge flere fag, der ikke er økonomisk bæredygtige. Måske skulle politikerne også lige se på hele taxameterordningen, hvor man i høj grad fokuserer på fagene med meget store studenteroptag? Der er nok at tage fat på i denne værdidebat, skriver han i kronikken.
Jyllands-Posten, 19/8 2010

Jødehad over parabolen

Manglende anerkendelse af Israels ret til eksistens, dæmonisering af jøder og forherligelse af terror indgår i den daglige nyhedsdækning fra palæstinensiske tv-stationer, som kan ses i Europa. Det gælder blandt andre PA TV, som kontrolleres af det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden. Ehab Galal, forsker i arabiske medier ved Københavns Universitet, nikker genkendende til de kontroversielle tv-stationer og deres retorik. Ifølge hans vurdering er de oprørskanaler, som protesterer mod situationen i Gaza. - Det er typisk kanaler, som bliver set, når der er optøjer og angreb i Mellemøsten. Et eksempel er flotilla-sagen i foråret, siger Ehab Galal.
Jyllands-Posten, 19/8 2010

Historikere: Åbn kongelige arkiver

Flere historikere mener, at det er for svært at få adgang til de kongelige arkiver. Selvom kong Christian X havde stor indflydelse på dansk udenrigspolitik, får historikere nej, hvis de ønsker adgang til hans private arkiver. - Jeg har bedt om adgang til Christian X's arkiv og fået afslag, selv om hans rolle er af betydelig interesse, siger lektor ved Københavns Universitet Carsten Due-Nielsen. Rigsarkivet oplyser, at der normalt er adgang til offentlige arkiver efter 20 år, medmindre det er personfølsomme oplysninger - så er der først adgang efter 75 år. For personlige arkiver gælder dog, at Rigsarkivet holder det lukket i den periode, som giveren har ønsket. I tilfældet med Christian X skal dronningen godkende adgang til arkivet, men Rigsarkivet siger nej uden at forelægge ansøgninger til dronningen.
Politiken, 19/8 2010

Universiteterne under beskydning

Et internt dokument har vist, at Københavns Universitet vil skære en række mindre fag væk. Universiteterne kritiseres derfor for at fokusere på økonomi frem for undervisning. Ifølge Dagbladet Information lægger Københavns Universitet op til, at de humanistiske fag prioriteres efter, hvor god økonomien er. Mogens Ove Madsen, lektor på Aalborg Universitet, finder det bekymrende, hvis det er økonomi, der er afgørende for, hvad der skal foregå på universiteterne. Formanden for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage, mener heller ikke, at økonomi skal vægtes højere end uddannelse.
DR P3 Nyhederne 16.00, 18/9 2010

Magisterforeningen kritiserer overskudstænkning

Hvis universiteterne udelukkende skulle satse på fag, der giver overskud, var der slet ikke nogen grund til at have universiteterne, fastslår formanden for Magisterforeningen, Ingrid Stage. Hendes udtalelse kommer på baggrund af, at Københavns Universitet i et internt dokument foreslår, at en række fag skæres væk, fordi de ikke giver overskud. Dekan på Københavns Universitet Kirsten Refsing betoner, at der ikke bliver tale om at nedlægge ekspertiser, men at de ikke alle behøver at være femårige uddannelser.
DR P4 Radioavisen 18.00, 18/8 2010