16. august 2010

16. august 2010

Gratis arbejde: Universiteter presser løstansatte til at arbejde gratis

En række løstansatte undervisere på landet to største universiteter får ingen løn for vejledning, hvis den studerende ikke går op til eksamen, og heller ingen løn for planlægning af undervisningsforløb og udarbejdelse af eksamensspørgsmål. Det fremgår af en stikprøveundersøgelse, de løstansattes forening har foretaget. - Jeg er ret forfærdet over omfanget af det her. Det er fuldstændig urimeligt, at universitetet beder den løstansatte om at bære den økonomiske risiko, så de ansatte først får penge for deres arbejde, når universiteternes taxameterpenge fra staten bliver udløst, siger Morten Hjelt, der er formand for de løst ansatte på Københavns Universitet.
Information, 16/8 2010

Ledende artikel: Universitet på skråplan

Københavns Universitet overvejer at nedlægge en stribe humanistiske fag på grund af universitets pressede økonomi. Men der er grund til, at universitetsledelsen tænker sig om to gange, før den lukker vigtige fag, der er en vigtig del af vores fælles viden, hedder det i Berlingske Tidendes leder. Universiteterne skal naturligvis have orden i deres økonomi, men der bør kunne frigøres midler ved for eksempel at spare på det administrative eller ved at øge produktiviteten fremfor at ramme vigtige forskningsområder. Der er dermed tale om vanskelige overvejelser, når KU vil afvikle eller neddrosle småfag med under 30 nye studerende om året. Link til hovedartikel.
Berlingske Tidende, 15/8 2010

Man undgår at fjerne fagområder

Rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, mener ikke at universitetet får en smallere profil, hvis man fjerner specialiseringen på humanioras småfag. Tværtimod mener han, at man ville være nødt til at lukke en række af de små fag, hvis man havde et dogme om, at fag kun kan eksistere, hvis de kan bære både en bachelor- og en kandidatuddannelse. Endvidere mener rektoren, at det kræver en national aftale, hvor der sikres penge til universiteterne, hvis vi ikke skal sakke bagud i den internationale konkurrence.
Berlingske Tidende, 14/8 2010

Københavns Universitet skærer hårdt ned på små fag

10-15 små fag, hvoraf flere kun kan læses på Københavns Universitet, vil fremover ikke længere eksistere som en hel kandidatuddannelse. Ifølge dekan på humaniora på KU, professor Kirsten Refsing er det mere optimalt at indrette de helt små fag som for eksempel tilvalgsfag eller lade det indgå i samarbejde med et andet fag i stedet for at bevare det som en hel kandidatuddannelse. I arbejdet med en omstrukturering af humanioras fag, som foretages af humanioras institutledere, er det nemlig blevet vurderet, at de helt små fag ikke er økonomisk bæredygtige. Kirsten Refsing siger dog, at det ikke er hendes interesse at nedlægge fag fuldstændig.
Berlingske Tidende, 14/8 2010

KU vil omdanne smalle humanistiske fag

Københavns Universitet overvejer at omdanne en række smalle humanistiske fag, blandt andet latin, russisk og portugisisk. Der er i alt 10-15 fag på listen, som er så økonomisk svagt funderet, at universitetet sandsynligvis ikke kan udbyde en hel kandidatuddannelse i fagene. Planerne vækker modstand blandt studerende og i erhvervslivet. Forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Jannik Schack Linnemann siger, at man ikke ansætter den slags kandidater i hobetal, men på den lange bane kan der godt blive brug for dem. Nogle af fagene er ikke kommer ordentligt i spil med f.eks. Handelshøjskolens fag, så hvis man kobler fagene i stedet for at skære i dem, så er det måske vejen frem, siger Jannik Schack Linnemann.
DR P1 Morgen, 14/8 2010

Debat: Terapi. Scientology har bidt sig fast i Danmark

I en kronik præsenterer Peter B. Andersen, der er lektor, ph. d., ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, en analyse af religionen scientology, der kom til Danmark i 1964. Peter B. Andersen skriver, at scientology har sit udspring i terapisystemet dianetik, der blev udviklet af amerikanske Lafayette Ron Hubbard. Dianetik er en selvterapi, og efter læsning af Dianetikbogen, kan man rense sit sind for de negative hændelser, som man har været igennem siden undfangelsen. Det er denne terapi og løfterne om større intelligens og en mere målrettet personlighed, som man primært lægger mærke til ude fra set, mener Peter B. Andersen. Link til hovedartikel.
Politiken, lørdag 14/8 2010