03. august 2010
Internettet skaber flere uvenner
Internettet har betydet en helt ny og mere bogstavelig tilgang til det at være venner og uvenner, samtidig med at det at rydde op i venskabskredsen er blevet et hyppigt tema i forsøget på at få bedre styr på sit liv. For eksempel har Facebook åbnet for en helt ny type venskabskonflikter. Ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Casper Høeg Radil, der forsker i fællesskaber på internettet, oplever en stadig mere bogstavelig tilgang til det at være venner og dermed også uvenner. - Før internettet skulle man aldrig tage praktisk stilling til, om man ville afbryde et venskab. Så holdt man bare op med at ses, siger han.
Kristeligt Dagblad, 3/8 2010
Danmark er en miniput i verdenskulturel forstand
Unesco afslutter i dag sin årlige udpegning af mindesmærker til verdenskulturarven. Dog har der ikke været nogen danske med i kapløbet, og dermed forbliver antallet af danske mindesmærker på tre; nemlig runestenene og kirken i Jelling, Roskilde Domkirke samt Kronborg. Jes Fabricius Møller fra Københavns Universitet påpeger imidlertid, at eftersom Danmark er et lille land, bør Italien have mellem 50 og 100 gange så mange mindesmærker på listen som Danmark, hvis man måler på landenes kulturværdier. Desuden hænger antallet også sammen med den danske bevaringspolitik. - I Danmark er vi relativt gode til at passe på vores kulturelle mindesmærker, så de ikke er under nogen nævneværdig trussel, siger han.
Politiken, 3/8 2010
Flertal skrotter forslag om kulturgrundlov
Regeringspartierne og Dansk Folkeparti afviser Mogens Jensens (S) forslag om en kulturgrundlov, der skal sikre, at flere danskere får adgang til kulturen. Derudover siger Stig Jarl, lektor i kulturpolitik på Københavns Universitet, at forslaget indeholder en række svagheder. Kommunerne står nemlig i en situation, hvor de ikke må øge skatterne, mens der bliver sparet på det sociale område. - Hvis man sætter en minimumsgrænse for kulturen, så vil det ende i en voldsommere konkurrencesituation mellem de sociale områder og kulturen, og det kan i sidste ende være skadeligt for kulturens og kunstens omdømme i dele af befolkningen, siger han.
Børsen, 3/8 2010
Rapseri værre end sort arbejde
Ifølge en analyse, som Rambøll Analyse Danmark har foretaget blandt 938 danskere, ligger butikstyveri og socialt bedrageri helt i toppen af det, der er mest uacceptabelt. Til gengæld vurderer flere eksperter, at den mere hverdagsagtige snyd, som begås bredt og berører mange - som for eksempel sort arbejde - er mest accepteret. Og når mange afskyer butikstyveri, skyldes det blandt andet, at der tegner sig et billede af den lille købmand som tilhørende en gruppe, der har det svært, siger universitetslektor og forfatter Klaus Kjøller, Københavns Universitet. - De bliver bestjålet og røvet, og politiet har ikke ressourcer til at gøre noget ved det, og det kan danskerne ikke lide, siger han.
Jyllands-Posten, 3/8 2010