28. april 2010
En lille dansk havfrue kommer op til overfladen i Kina
Kina er Danmarks næststørste handelspartner efter USA, og derfor er det vigtigt for dansk erhvervsliv, at Den Lille Havfrue agerer reklamesøjle for Danmark under World Expo 2010 i Shanghai. Sådan lyder konklusionen fra Jørgen Delman, professor i Kinastudier ved Københavns Universitet. Kina importerer dansk telekommunikationsudstyr samt grøn teknologi, mens en bred vifte af færdigfremstillede varer eksporteres fra Kina til Danmark. Og der er tale om stigende handel samt øgede investeringer mellem Kina og Danmark, fastslår Jørgen Delman.
The New York Times, 28/4 2010
Danskere vil date sig selv
Lige børn leger bedst. Sådan lyder et gammelt ordsprog, som også lader til at være filosofien for mange danskeres netdating. Flere og flere netdatere søger nemlig partnere, der ligner dem selv, hvilket kommer til udtryk i en række specialiserede dating-sites for blandt andet dyreejere og muslimer. Charlie Breindahl, medieforsker og ekstern lektor på Københavns Universitet, ser det som udtryk for ansvarlighed og seriøsitet, at man vælger partner på nettet ud fra filosofien om, at lige børn leger bedst.
MetroXpress København, 28/4 2010
Vestens autoritet er forsvundet
Vesten har mistet sin autoritet, mener Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet. Han mener i stedet, at de fire BRIK-lande, Brasilien, Rusland, Indien og Kina, har fået markante placeringer på verdensscenen. Ifølge Jørgen Delman, professor i Kinastudier ved Københavns Universitet, ser Kina ikke sig selv som værende på lige fod med USA, men Asiens store land finder sig heller ikke i løftede pegefingre, understreger han. Endvidere fremhæver Delman, at det bliver stadigt sværere for regeringen at gribe ind over for kritik fra oppositionen, og der tales mere og mere om demokrati i Kina.
Kristeligt Dagblad, 28/4 2010
Uun får Tjøbenhawn
Afdeling for Dialektforskning på Københavns Universitet kan fejre 100-års jubilæum, og blandt deltagerne i fejringen af jubilæet var fem bestyrelsesmedlemmer fra foreningen til bevarelse af vendelbomål. Foreningen lyder det officielle navn "Vendsyssel-Gildet", skriver Jørn Lund. Foreningen har omkring 750 medlemmer, sin egen hjemmeside og udsender jævnligt skrifter med tekster på såvel rigsdansk som vendelbomål. Og for nogle år siden var der endda mulighed for at få vendelbomål som valgfag i Vrejlev-Hæstrup Skole i Hjørring.
Politiken, 28/4 2010