23. april 2010
Forlag satser på virkelighedens forbrydelser
Mange danske bogforlag satser på "true crime"-krimier, der bygger på kriminalsager fra virkelighedens verden. Genrens styrke, at den kommer endnu tættere på læseren end den fiktive krimi, konkluderer Kjetil Sandvik, lektor i medievidenskab på Københavns Universitet. Han forsker i både krimier og kriminaljournalistik i Skandinavien. Ifølge Kjertil Sandvik er den nordiske krimi kendt for sin realisme, men true crime bringer læseren helt ind i virkeligheden og skaber en endnu stærkere identifikation.
24timer København, 23/4 2010
Spin: Forstemmigej
Strategisk kommunikation i den politiske debat analyseres af Christian Kock, professor i retorik på Københavns Universitet, samt professor Peter Harder, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet. Christian Kock mener, at udenrigsminister Lene Espersen (K) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indtil videre kun har oplevet ulemper ved deres forsøg på både at være strategisk kontrollerende og umiddelbare i deres facon. Peter Harder forudser, at fremtidens vindere bliver de politikere, der formår at fremstå ikke-strategiske og uden skjulte hensigter. Men moderne politikere har svært ved at håndtere de nye krav.
Weekendavisen, 23/4 2010
En tidsrejse: Dolkestød
I næste uge begynder injuriesagen anlagt af journalist Jørgen Dragsdahl mod historikeren Bent Jensen. Sidstnævnte anklagede i 2007 Dragsdahl for at være KGB-agent under Den Kolde Krig. Dragsdahls advokat har indkaldt tre akademiske eksperter fra Københavns Universitet som vidner i sagen. Det drejer sig om historieprofessor Poul Villaume, professor i statskundskab Ole Wæver og lektor i italiensk Gert Sørensen. Desuden indgår PET-kommissionens konklusioner om Dragsdahl i sagen. PET-kommissionen bestod blandt andet af jurister og historikere fra Købehavns og Aarhus Universitet.
Weekendavisen, 23/4 2010
Det Kgl. Teater slipper for regningen
Et nyt udspil til fremtidens danske teaterlandskab har set dagens lys. Men regeringen ønskede ikke, at Det Kongelige Teater indgik i rapporten, og derfor bliver nationalscenen fritaget for at bidrage til nye initiativer fra sit driftstilskud. Lektor Stig Jarl, Københavns Universitet, mener, at hele rapporten bærer præg af, at der ikke har været mulighed for et helhedssyn. Stig Jarl finder det oplagt, at også Det Kongelige Teater skal bidrage til eksempelvis en ny udviklingspulje for dansk teater.
Børsen, 23/4 2010
Ambassadører giver Lars Løkke Rasmussen en ny chance
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes i dag med diplomatiske repræsentanter for mere end 80 lande i Danmark. Et lignende møde blev tidligere på året aflyst af familiære årsager, og generelt har Lars Løkke haft et første år som statsminister med en række uheldige sager. Poul Villaume, professor i samtidshistorie ved Københavns Universitet, undrer sig over, at Løkke er blevet overrasket over, hvordan internationalt diplomati fungerer i dag. Ifølge Villaume er det mærkeligt, at statsministeren ikke er blevet rådgivet bedre, så han kunne have undgået en række helt elementære fejl.
Politiken, 23/4 2010