Forskning til morgenmad: Tryghed blandt fremmede? Byplanlægning og offentlige rum

De seneste 50 år er fællesskaber og mødesteder i stigende grad blevet definerende værdier for byplanlægning. Ønsket om at være Sammen om byen (Københavns Kommune) står imidlertid i kontrast til måden, mennesker befolker de fleste byer. Vi bor og bevæger os mellem​ fremmede. Den fremmede, vi sidder tæt ved siden af i bussen, den vi passerer i mørke om aftenen. Den fremmede, hvis holdning til vores udseende, vores køn, vores sindstilstand, vi ikke er interesserede i.  

Skal vi være sammen om byen og leve trygt mellem husene, skal vi (også) kunne leve sammen som fremmede. Spørgsmålet er, hvordan og ud fra hvilke værdier? At leve komfortabelt omkring fremmede afhænger af pålidelig opretholdelse af distance og grænser. Distancen, grænsen og deres koreografi er​ med andre ord afgørende for​ følelsen af​ sikkerhed, tryghed og tilgængelighed.  

Hvordan skaber og designer vi byrum, der understøtter, at vi nemmere kan være i rum med folk, vi ikke kender? Byrum, hvor polarisering ikke opstår, hvor forskelle ikke får karakter af inklusion eller eksklusion, og hvor man kan føle sig tryg blandt fremmede i urban mangfoldighed. Med udgangspunkt i data og etnografiske analyser fra projektet 'Sustaining publics' inviterer vi til faglig udveksling, der kan skærpe fremtidens byplan- og designstrategier. 

Læs mere og tilmeld dig