Synliggørelse af arven efter Danmarks koloniale fortid

Hvordan kan vi gøre den danske kolonihistorie mere synlig i det offentligt samtale, og hvilke tråde trækker den til nutiden? Det vil en række kunstnere, arkitekter og forskere bl.a. fra Foreningen for et Kolonihistorisk Center debattere.

Der er stadig behov for en synliggørelse af kolonihistorien i det offentlige rum. Sammenlignet med andre tidligere kolonilande er der ikke mange museer og kollektive erindringssteder med fokus på kolonitiden i Danmark.

I de senere år – og især i 2017 med markeringen af 100-året for salget af Dansk Vestindien – har mange særudstillinger, foredrag, film, bogudgivelser, byvandringer, kunstneriske performances m.m. gjort mange danskere bevidste om, hvad daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen kaldte vores ”skamfulde” og ”utilgivelige” fortid som slavenation.

Alligevel mangler der stadigvæk ”memory sites” i form af fx kunstværker, mindesmærker, stednavne og museer til at minde os om andre sider af den danske kolonihistorie som for eksempel slavehandelen.

Den danske kolonihistorie handler om meget mere end slave- og sukkerhandel. De største profitter blev hentet på handelen med Indien og Kina, selv om mange i dag tror, at de fine bygninger i Frederiksstaden udelukkende blev bygget for penge tjent på udnyttelsen af slavegjorte afrikanere. Men hvor mange danskere ved i dag, at fjerne steder som Accra, Trankebar, Serampore og Guangzhou har spillet en stor rolle i dansk erhvervshistorie og været rejsemål for utallige danske søfolk?

På sigt ville det ideelle være et kolonihistorisk oplysnings- og videnscenter, gerne på et sted med tilknytning til vores 400 år lange historie som kolonimagt. Nu er der dukket en mulighed for måske at realisere denne drøm, nemlig i Vestindisk Pakhus. En gruppe borgere, der kæmper for at bevare Den Kgl. Afstøbningssamling i pakhuset har foreslået, at samlingen kombineres med et kolonihistorisk center i de øverste etager.

Hvordan kan vi gøre den danske kolonihistorie mere synlig i det offentligt samtale, og hvilke tråde trækker den til nutiden? Det vil en række kunstnere, arkitekter og forskere bl.a. fra Foreningen for et Kolonihistorisk Center debattere.

Arrangementet er gratis og kræver ingen tilmelding. Alle er velkomne.

Læs mere

Program

16.00  Velkomst ved Anders Bjørn, formand for Foreningen for et Kolonihistorisk Center

16.10  Paneldebat om, hvordan kolonihistorien kan synliggøres

Deltagere:
- Jeanette Ehlers, kunstner
- Benjamin Asmussen, ph.d., museumsinspektør M/S Museet for Søfart
- Mette Kia Krabbe Meyer, ph.d., Det Kgl. Bibliotek
- Toni Antonov, studerende, Arkitektskolen
- Anders Juhl, CEO Camp

Moderator: TBA

17.00  Debat med salen

18.00  Afslutning