Specialistklassen: Mellemøsten

Vi blænder op for efterårets første udgave af Specialistklassen, som denne gang har Mellemøsten som tema. Også denne gang inviterer vi tre kandidater til at svare på spørgsmålet: Hvad er det vigtigste I fandt ud af i jeres speciale?

Alle tre kandidater vil kaste et nyt og spændende lys på regionen, som går bag om nyhedernes overskrifter. Naja og Andreas beskæftiger sig med helt dagsaktuelle problemstillinger, nemlig borgerkrigen i Syrien og forholdet mellem religion og politik i Egypten, mens Esra går historisk til værks. Alle tre giver de et fascinerende indblik i regionen, som man ellers ikke møder i medierne. 

Esra Bas vil fortælle om sit speciale, der handler om den egyptiske kvindebevægelses opståen.  Hun har undersøgt, hvilke historiske begivenheder der var afgørende for oprettelsen af den første kvindebevægelse i Egypten, nemlig Den Egyptiske Feministiske Union i 1923, og hvordan gruppen satte sit præg på det egyptiske samfunds udvikling.

Andreas Nabil Younan undersøger i sit speciale, hvordan forholdet mellem al-Azhar Universitetet i Cairo og det egyptiske regime har udviklet sig fra 1952 og frem til i dag. Andreas lægger sit hovedfokus på perioden efter 2015 og undersøger, hvordan præsident Sisis krav om en reform af islam mod hensigten har påvirket universitetets religiøse standpunkt i en traditionalistisk retning.

I sit speciale analyserer Naja Bjørnsson to syriske digtsamlinger fra 2014 og 2016, og hun undersøger, hvordan borgerkrigen sætter sit præg på litteraturen. Nærmere bestemt undersøger hun, hvordan krigen radikalt ændrer byens steder, hverdagens rytmer og oplevelsen af kroppen, som det skildres hos de to digtere, Arif Hamza og Hanadi Zarka. 

Hvis du har brug for inspiration til dit eget speciale, eller hvis du bare gerne vil høre hvad der rører sig inden for den nyeste studenterforskning, så har du chancen her.

Efter hvert oplæg vil der være mulighed for spørgsmål fra publikum, og HUMrådet serverer et glas vin til at ledsage herlighederne. 

Program

  • Esra Bas: Den egyptiske Union: en historiografisk fortælling om den egyptiske feminismes opståen i perioden 1919-1954
  • Andreas Nabil Younan: Fra modernitetens fortalere til religionens vogtere Fornyelsesdebatten, 2017: al-Azhar og presset for at reformere islam under Sisi
  • Naja Bjørnsson: Sted, krop og hverdag i ny, syrisk krigspoesi. Hvordan den ændrede krigsvirkelighed opleves gennem krigens aftryk på stedet, kroppen og hverdagen

I de kommende uger får du præsenteret hvert speciale mere udførligt på arrangementets facebookside.

Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.