Forskning til morgenmad – Gambling i gaming

Hvordan indgår gambling i gaming hos de unge spillere?

Danske skoler er begyndt at sætte gaming på skoleskemaet. Med dette følger skinbetting og lootboxes, som typisk findes i spil, der i høj grad henvender sig til børn og unge.

Til dette arrangement fokuserer vi på, hvordan disse fænomener indgår som en del af esport og onlinegamings forretningsmodeller, og særligt hvilken indflydelse det har på spillernes praksisser.

To forskere, Anne Mette Thorhauge (Københavns Universitet) og Rune K. L. Nielsen (IT-Universitetet) holder oplæg om deres forskning i henholdsvis "skinbetting" og "loot boxen".

Hvad er skinbetting?

I mange computerspil kan man optjene eller købe virtuelle genstande - de såkaldte skins. På nogle spilsider uden for computerspillet, som fx væddemål, kasinospil og lotterier, kan skins bruges som indskud eller gevinst - deraf navnet skinbetting.

Anne Mette Thorhauge vil præsentere sin forskning om unge danskeres spillepraksisser. Hun vil vise hvordan organisationer, myndigheder, skoler og ungdomsuddannelser der satser på esport som en måde at tiltrække unge på, kan få klarhed over hvad konceptet ’skinbetting’ indebærer, samt hvilke risici der er forbundet hermed.

Hvad er en loot box?

En loot box er en virtuel kasse indeholdende tilfældige spillegenstande, som fx virtuelle guldmønter eller et særligt kraftfuldt våben. Boxen købes af spillere og kan både have en lavere eller højere værdi end det beløb, man betalte for den pågældende loot box.

Rune K. L. Nielsen vil fortælle om sin forskning i loot boxens mekanismer og diskutere om de bør sidestilles med hasardspil.

Forskere

Anne Mette Thorhauge: Lektor ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet. Forsker i børn, unge og medier, herunder bl.a. computerspil som samværsform og konfliktemne i moderne familier.

Rune K. L. Nielsen: Adjunkt på IT Universitetet ved Center for Computer Games Research. Forsker i unge, gaming og spilafhængighed.