Hvad kan kønsstudier bruges til?

Center for Kønsforskning inviterer til seminar. Kom og mød nogle af vore tidligere studerende og hør hvordan de benytter køn i deres arbejde med at skrive afhandlinger, bøger, artikler og lærebøger.

Program

Inger Lyngdrup Nørgård
Hvorfor beskytte den mandlige familieforsørger? Socialpolitikkens og filantropiens understøttelse af den mandlige forsørger i 1800 - tallets Randers og København.

Anna Sofie Bach
"Morgendagens mænd? Nye familiepraksisser og maskuline transformationer i samlivet med en karrierekvinde.

Pernille Ipsen
Køns- og kvindestudier i Madison, Wisconsin: fortid og nutid.

Ditte Campion
Køn i gymnasieundervisningen. Socialkonstruktivisme som trojansk hest for motivation og metarefleksion hos danske gymnasielever.

Om talerne 

Inger Lyngdrup Nørgård er ph.d. i historie fra Syddansk Universitet og Københavns Stadsarkiv, og hun er cand. mag. med hovedfag i historie og med sidefag i kønsstudier fra Center for Kønsforskning på Københavns Universitet. Inger Lyngdrup Nørgård arbejder som arkivar på Randers Stadsarkiv under museum Østjylland og udarbejder artikler om 1700-, 1800-, og 1900-tallets historie.  

Inger Lyngdrup Nørgårds afhandling fra 2015 "Beskyt de værdige fattige! Værdighedspolitik i opfattelser og behandling af fattige i velgørenhed, filantropi og fattigvæsen i København 1770-1874" udkommer i bogform i efteråret 2016 fra Syddansk Universitetsforlag.

Anna Sofie Bach er ph.d. i sociologi fra Københavns Universitet og beskæftiger sig med familiepraksisser og køn, herunder særligt maskulinitet. Hun underviser i køn og familie på DIS - Study Abroad in Scandinavia. Derudover er hun redaktør på det feministiske magasin Friktion og en del af Tænketanken VM - Viden om mænd.

Anna Sofie Bachs afhandling hedder Morgendagens Mænd. En sociologisk analyse af nye familieformer og maskuline transformationer i samlivet med en karrierekvinde. Sociologisk Institut 2016.

Pernille Ibsen er ph.d. i historie fra Københavns Universitet 2008. I 2009 blev hun lektor ved University of Wisconsin—Institut for køns- og kvindeforskning / Institut for historie. I 2014 modtog hun Mary Maples Dunn Prize for den bedste artikel i tidlig moderne kvindehistorie i The William & Mary Quarterly. Pubkikationslsiten er lang og omfatter bl.a, Daughters of the Trade: Atlantic Slavers and Interracial Marriage on the Gold Coast,  som kom I 2015.

Pernille Ipsen er et år i Danmark for et skrive en bog, der har arbejdstitlen: Et åbent øjeblik. En kollektiv erindringsbog fra den danske kvindebevægelses historie.

Ditte Campion er cand. mag. i dansk og psykologi fra Københavns Universitet, underviser i gymnasiet og har i foråret (2016) skrevet en lærebog om køn og socialkonstruktivisme. Hun har været projektleder i Roskilde Kommunes forskningsprojekt DUR (fastholdelse af drenge i uddannelsessystemet) og turnerer i 2017 med skolebaserede kurser om didaktiske fordele ved undervisning i kønsteori på gymnasiale uddannelser (sidstnævnte i samarbejde med Dag Heede). Ditte Campions bog hedder Blik for køn – kønsdiskurser, hate speech og queerteori. København: Dansklærerforeningens forlag. https://dansklf.dk/blik_koen

Se også artiklen Man kan ikke bli’e, hvad man ikke kan sige: Om at skabe motivation og metodisk metabevidsthed hos eleverne via undervisning i køn og socialkonstruktivisme. I Dansknoter nr. 4, s.38-42. København: Dansklærerforeningen. https://issuu.com/dansklf/docs/dn4_2015_epages_web/38