22. juni 2015

Carlsbergfondet sikrer udgravningerne af antik græsk havneby

undervandsarkæologi

De arkæologiske udgravninger af Korinths havneby Lechaion, som var en af den antikke verdens største og vigtigste havneanlæg, kan nu fortsætte, efter at Carlsbergfondet har bevilliget 3,9 millioner kr. til projektet. Udgravningerne ledes fra dansk side af arkæolog Bjørn Lovén fra Københavns Universitet.

Undervandsarkæolog Yannis Nakas detaljetegner en sænkekasse.

Carlsbergfondets donation giver sammen med Augustinus Fondens støtte på 3,5 millioner kr. arkæolog Bjørn Lovén mulighed for at fortsætte Lechaion Harbour Project i yderligere tre år. Frem til 2018 skal Lovén og et internationalt hold af arkæologer og andre specialister udforske,  hvordan det enorme havneanlæg, der i mere end 1000 år var en af den antikke verdens vigtigste handelshavne, var opbygget. Og der er tale om et enormt anlæg:

- Den ydre havns moler kan ses fra rummet; det siger måske noget om størrelsesforholdene. Og det er blandt andet disse moler, vi skal udgrave de næste tre år. Derudover skal vi fortsætte udgravningerne af vores mest spektakulære fund, et kajanlæg konstrueret af sænkekasser af træ, fortæller Bjørn Lovén og fortsætter:

- I Middelhavsområdet er det yderst sjældent at finde velbevarede træstrukturer og andre genstande af organisk materiale fra antikken. Men som sænkekasserne og andre træstrukturer i den ydre havn viser, er forholdene i Lechaion sådan, at organisk materiale er bevaret. Der er derfor stor sandsynlighed for, at vi både i den indre havn og under vandet i den ydre havn vil finde levn af bygninger, redskaber, møbler, skibsdele og andet organisk materiale.

Nedenfor kan du se en videopræsentation af Lechaion Harbour Project:

Produceret af ITMEDIA UCPH & Lechaion Harbour Project: Bjørn Lovén (speak), Vassilis Tsiairis (filmfotograf), Spyros Kokkinakis (drone-fotograf), Lars Palmqvist (klipning), Morten Bolvig (musik) & René Christensen (redigering)

Om Lechaion og projektet

Lechaion, der ligger godt tre km nord for det antikke Korinth, var i mere end 1000 år, fra 500-tallet f.Kr. til 500-tallet e.Kr., en af den antikke verdens vigtigste handelshavne og i lange perioder en meget betydningsfuld flådebase. Lechaion var Korinths hovedhavn med adgang til Den korinthiske Bugt og dermed til det vestlige Middelhav.
Den antikke havneby var på mange planer et brændpunkt, hvori kulturen udviklede sig, og havnen var navlestrengen til fastlandet.

Forskningsprojektet Lechaion Harbour Project er ledet af forskningslektor Bjørn Lovén og Dr. Dimitris Kourkoumelis og er et samarbejde mellem det Græske Ministerium for Kultur og Sport, Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet og Det Danske Institut i Athen. Lechaion Harbour Project er finansieret af Carlsbergfondet og Augustinus Fonden. Forundersøgelserne i 2013 blev finansieret af Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond.

Følg Lechaion Harbour Project på Facebook