Forskningsfredag: den dokumentariske tegneserie

Dagens konferencier er Christoffer Zieler, der er journalist på
Uniavisen og cartoon-tegner på Information. Der vil blive tweetet løbende fra @cphcomics

Program

Kl. 9.30 VELKOMMEN

Marianne Eskebæk Larsen fra Copenhagen Comics og Christoffer Zieler, journalist og tegner, byder velkommen og præsenterer dagens program.

Kl. 9.45 SERIEMEDICIN

Allan Haverholm fra Serieframjändet med intro af ph.d. Rikke Cortsen
Seriemedicin er en subgenre af dokumentariske og selvbiografiske
tegneserier, der især beskæftiger sig med personlige erfaringer inden for sundhedsvæsenet. Erfaringer man får som enten sundhedsfaglig, patient eller pårørende. I den angelsaksiske verden er denne form for ”graphic medicine” på vej frem, men Norden er begyndt at gå med på bølgen. Hør den nordiske version præsenteret af tegneserietegner og kurator Allan Haverholm, og få sat fænomenet i kontekst af ph.d. Rikke Cortsen.

Kl. 10.15 FORSKERSPIRER FORTÆLLER

Studerende fra Københavns Universitet
Tegneserieforskningen blomstrer blandt de studerende på Københavns Universitet. Mød en lille håndfuld af de studerende og hør, hvad den næste generation af potentielle tegneserieforskere arbejder med.

Kl. 11.15 KAFFEPAUSE SPONSORERET AF COPENHAGEN COMICS.

Kl. 11.30 KEYNOTE: DEN DOKUMENTARISKE TEGNESERIE

Ph.d., post.doc. og forfatter Øyvind Vågnes
- sponsoreret af Dansk Tegneserieråd.
- Bemærk: Foredraget vil foregå på engelsk.
“What we cannot speak about we must pass over in silence.” This much cited axiom from Wittgenstein’s Tractatus is “radically ambiguous”, writes W.J.T. Mitchell in Cloning Terror, where he distinguishes between the inability to speak and the refusal to speak in outlining what he describes as “a double prohibition.” In this lecture Øyvind Vågnes will argue that the figures of the unspeakable and the unimaginable holds a significant place in non-fiction comics, and particularly so in the narrativization of trauma.

Kl. 12.30 FROKOST

Det vil være muligt at købe frokost på campus.

Kl. 13.30 TEGN MERE, SAMMEN

- ved Bigger Picture
Bigger Picture lærer organisationer at bruge simple streger til at skabe mening, håndtere kompleksitet og igangsætte vigtige dialoger. Dette oplæg viser konkrete eksempler og inviterer til fælles refleksion og illustration. Få svar på, hvorfor det kan være værd at tegne som voksen, hvad det er ved tegneprocessen, som bringer værdi, hvad blyant, papir og nysgerrighed har med ledelse at gøre, og ikke mindst; hvilken rolle kunne tegneserietegnere også have i organisationer?

Kl. 14.00 SANTETSU: EN DOKUMENTAR-MANGA OM TSUNAMIKATASTROFEN
I JAPAN 2011

Gunhild Borggren, lektor ved KUA
Yoshimotos Kôjis manga Santetsu skildrer historien om en lokale jernbane i det nordøstlige Japan, der blev ødelagt under jordskælvet og tsunamien i marts 2011. Den er dokumentarisk på flere planer: både i fortællingen om mangakunstnerens egen rejse til og rundt i det katastroferamte område, og i de øjenvidneberetninger fra andre, som han gengiver i sin manga. Hør om forskellen på fotografi og tegning i formidling af katastrofesituationer, når Gunhild Borggren undersøger den affekt tegning som
performance og index kan frembringe.

Kl. 14.45 KAFFEPAUSE SPONSORERET AF COPENHAGEN COMICS

Kl. 15.00 ARTIST TALK: AUTENCITET OG REPRÆSENTATION

Halfdan Pisket i samtale med Christoffer Zieler
Halfdan Pisket er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har skrevet og tegnet en række undergrundstegneserier og samtalebilledbogen Vinter, men mest kendt er han for første og anden del af den triologi, der handler om Piskets fars liv som flygtning og dansk indvandrer, hhv. Desertør og Kakerlak. Hør hvordan Pisket arbejder med autencitet og repræsentation i sine tegneserier - et arbejde der har gjort ham til en af de første tegneserieskabere, som har modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Kl. 16.00 TAK FOR I DAG

Marianne Eskebæk Larsen fra Copenhagen Comics og Christoffer Zieler, journalist og tegner, afrunder dagens program