Conceptual metaphor: mind, embodiment and political framing

Gæsteforelæsning ved professor George Lakoff, University of California, Berkeley.

George Lakoff forsker i kognitiv lingvistik ved i UC Berkeley og forfatter til bl.a. ”Don’t think of an Elephant” og ”The political mind: why you can’t understand 21st century american politics with an 18th century brain”.

Lakoff er formentlig mest berømt for sine teorier om "framing" (indramning af debatten) og metaforens centrale rolle i menneskets virkelighedsopfattelse, politiske adfærd og i samfundet.

George Lakoff gæster Danmark med en dagsorden om at udvide vores forståelse for sproget og dets store muligheder: hvordan man kan via sprog vinde man hjerne og hjerter, hvordan bedste kan frame sine værdier og produkter, samt hvorfor ideer altid udgør det vigtigste i den politiske debat.

Hans centrale koncept er ”the embodied mind”, som på dansk oversættes til den kropsbundne bevidsthed. Konceptet er udgangspunkt for hans tilgang til politik og den politiske diskurs, som han har beskæftiget sig med i de sidste 10 år. For Lakoff handler det primært om kommunikationen af ideer: ”when you think you just lack words, what you really lack are ideas!”

Det er især bogen ”Don’t think of an elephant” fra 2004, som har gjort Lakoff til en del af af den amerikanske politiske debat. Lakoff er iøvrigt stifter af den progressive tænketank Rockridge Institute. Samtidig har Lakoff fungeret som rådgiver for Obama-administrationen og en lang række andre centrum-venstre regeringer over hele verden.