Tyvesprog og tungetale - Refleksioner over menneskets sprogbrug hos Kierkegaard

Foredrag v/ Dorothea Glöckner, Sognepræst, ph.d.

I en dagbogoptegnelse fra 1854 nævner Kierkegaard begrebsparret tyvesprog og tungetale. Begge ord står for kommunikationsmåder, hvor begreberne reflekteres på omvendt vis. Mens det menneskelige tyvesprog hyklerisk mener ét og siger noget andet, rummer den kristne tungetale et nyt indhold.

Tyvesprogets fordrejning konfronteres med åndens tungetale. På denne måde følger begrebsomvendelse på begrebsomvendelse, indtil svimmelheden indfinder sig. Men derefter standses karrusellen. For jo mere Kierkegaard har tænkt over sagen, jo mere er det gået op for ham, at forvirringen ikke kun findes i Danmark, protestantismen eller i kristenheden. Tværtimod ligger forvirringen i selve menneskenaturen og i ét med det i det tyvesprog, som vi mennesker taler.

I mit foredrag vil jeg udfolde begge begreber ved at tage udgangspunkt i nogle almene erfaringer. Hvem har ikke prøvet, at sige noget, som var anderledes ment, end den person, vi taler til, har opfattet det? Det sker så nemt, at vi taler forbi hinanden – men hvornår lykkes en samtale.

  • Sekretariat: Cand.mag. Thomas Fauth Hansen
  • Formand: Studenterpræst, cand.theol. et ph.d. Birgitte Kvist Poulsen