10. oktober 2011

Carlsbergfondets Forskningspris til Dan Zahavi

Carlsbergfondet har tildelt forskerne professor, dr.phil. Dan Zahavi og professor, ph.d. Lene Vestergaard Hau to forskningspriser på hver en million kroner inden for henholdsvis humaniora/samfundsvidenskab og naturvidenskaberne.

Dan Zahavi, nr. 2 fra højre. Foto: Jeannette PardorfDan Zahavi (født 1967) er professor i filosofi ved Københavns Universitet, og han har siden 2002 været ansvarlig leder af Center for Subjektivitetsforskning.

Førende på sit felt

Ved centeret gør man et storstilet og ambitiøst forsøg på at udvikle en filosofisk forståelse af den menneskelige bevidsthed og det menneskelige selv, som sammentænker traditioner, der historisk set har været isoleret fra hinanden, og ofte endda har forholdt sig afvisende til hinanden.

Foto: Det Humanistiske FakultetDan Zahavi ønsker, at filosofien skal lære af de empiriske videnskaber, og at de empiriske videnskaber skal lære af filosofien, uden at de hver især opgiver deres særkende. På denne måde er det lykkedes Zahavi at placere Center for Subjektivitetsforskning på det internationale landkort på en sådan måde, at det - uden sammenligning i øvrigt - begynder at ligne Niels Bohr Institutet: nemlig som et sted, hvor alle, der arbejder seriøst med emnet, helst skal have været indenom.

Ikke uvant med priser

Dan Zahavi er blevet belønnet med adskillige nationale og internationale udmærkelser. Blandt dem er Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs sølvmedalje (2000) og Videnskabsministerens EliteForsk-pris (2006). I en usædvanligt ung alder blev han i 2007 indvalgt i Videnskabernes Selskab.

Prisen blev overrakt på Carlsberg Akademi onsdag den 5. oktober, og derudover gav de to prismodtagere forelæsninger i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab torsdag den 6. oktober.