Er der forskel på jyske og københavnske ører? – Københavns Universitet

Forside > Nyheder > Nyheder fra 2011 > 2011 > Juni > Er der forskel på jysk...

30. juni 2011

Er der forskel på jyske og københavnske ører?

To af fakultetets sprogforskere søger efter svaret på, om det er jyderne eller københavnerne, der er bedst til at kende forskel på de danske dialekter.

Københavnere mener ofte, at alt dansk, der tales vest for Lillebælt, er jysk. Og jyderne er til gengæld enige om, at alle indbyggere på Sjælland taler københavnsk - og at der i øvrigt ingen forskel er på dialekten i hovedstaden og den i Næstved.

Eller er det nu også sådan? Har vi danskere bedre sprogøre, end fordommene tildeler os? Og hvem er bedst til at høre forskel?

Det spørger to sprogforskere fra Københavns Universitet om, og de har brug for din hjælp. Ved at lytte til nogle lydbidder, kan du være med til at give dit bidrag til forskningen i det danske sprog.

For at svare på deres spørgsmål behøver du ikke være ekspert - du behøver bare 15 minutter, en computer, din hørelse og måske lidt gå-på-mod, for nogle af de lydbidder, du kommer til at høre, lyder lidt kunstige. Det gør de, fordi de er blevet forvrænget af en computer, for at gøre det sværere at genkende, hvor personen kommer fra.

Svaret på hvem der er bedst til at høre forskel, får vi først, når tilpas mange har givet deres bidrag på hjemmesiden. Så giv svigermor, søskende, venner og kolleger en udfordring, der kan gøre os alle klogere på vores sprog. Testen finder du på www.cphling.dk/johtnd/regio

Kontakt holdet bag testen

Bag testen står to sprogforskere fra Københavns Universitet: Nicolai Pharao og John Tøndering. De forsker begge i fonetik, i daglig tale bedre kendt som 'udtalelære'. Begge forskere stiller gerne op til mere information om projektet.

Nicolai Pharao: nicolaip@hum.ku.dk, telefon: 35 32 83 99, mobil: 23 65 67 80.
John Tøndering: johnt@hum.ku.dk, telefon: 35 32 86 52.