Radikal islamisme som modkultur – Københavns Universitet

Forside > Nyheder > Nyheder fra 2011 > 2011 > Januar > Radikal islamisme som ...

19. januar 2011

Radikal islamisme som modkultur

Det er ikke islamistisk ideologi, der driver unge mennesker i armene på al-Qaeda og lignende organisationer. De unge ønsker primært at blive del af en modkultur, som udfordrer den etablerede samfundsorden.

Sådan lyder en af konklusionerne fra ph.d.-stipendiat Ann-Sophie Hemmingsen, der d. 19. januar forsvarede sin ph.d.-afhandling ved Københavns Universitet, efter intensivt feltarbejde i de islamistiske miljøer i København.

Det handler om identitet

Sådan kan modkultur også se ud

Ann-Sophie Hemmingsen, som er cand.mag. i arabisk fra Københavns Universitet og tilknyttet Dansk Institut for Internationale Studier, har interviewet omkring 50 personer fra de islamistiske miljøer i og omkring København for blandt andet at finde ud af, hvad der får nogle unge til at slutte op om al-Qaedas idéer og acceptere brugen af vold.

Og Ann-Sophie Hemmingsen kan konkludere, at den radikale islamisme ikke bare handler om voldelig konflikt. Hun har fx fundet overraskende mange paralleller mellem militante islamister og andre mere velkendte modkulturer, som fx punkerne i 1970’erne og 80’erne; de radikale miljøer tilbyder med andre de unge en stærk identitet, der samtidig virker som en voldsom provokation på det samfund, som de gerne vil være i opposition til.

Forsvar

Ann-Sophie Hemmingsen forsvarede sin ph.d.-afhandling "The Attractions to Jihadism – An Identity Approach to Three Danish Terrorism Cases and the Gallery of Characters around Them" i lokale 22.0.11 på Det Humanistiske Fakultet, Njalsgade 120, 2300 København S.

Se bedømmelsesudvalget og download resumeet