De unge siger igen oui, ja og si til sprog – Københavns Universitet

Forside > Nyheder > Nyheder fra 2011 > 2011 > August > De unge siger igen oui...

02. august 2011

De unge siger igen oui, ja og si til sprog

Fremmedsprog

Efter flere år med få studerende og dystre prognoser for traditionelt store sprogfag som tysk, fransk og spansk kan humaniora på Københavns Universitet i år melde alt udsolgt, når undervisningen for fakultetets nye sprogstuderende begynder i september.

- Vi har ikke flere ledige studiepladser.

Sådan lyder meldingen fra stort set alle humanioras uddannelser på Københavns Universitet i år, og især de store, gamle sprogfag som tysk, spansk og fransk kan glæde sig over, at de sidste mange års nedadgående kurve nu ser ud til at være knækket.

- Sidste år kunne vi se, at det så småt begyndte at gå den rigtige vej for vores sprogfag, og det er glædeligt at få det endeligt bekræftet med de meget flotte ansøgertal, vi har haft i år, fortæller prodekan Jens Erik Mogensen.

Flere af sprogfagene oplever stigninger på 20 og 30 % i forhold til sidste år, og det er endda kun tallene for de studerende, som har valgt fagene som 1. prioritet. Jens Erik Mogensen understreger, at de høje ansøgertal også skal ses i lyset af den økonomiske krise; dårlige fremtidsudsigter får nemlig typisk flere unge til at vælge at uddanne sig. Men tilgangen til sprogfagene er så markant, at de økonomiske konjunkturer ikke kan være hele forklaringen.

Vigtigt for Danmark og de unge

At de unge i højere grad end tidligere vælger de humanistiske sprog- og kulturfag til, er ikke bare godt for Det Humanistiske Fakultet og Københavns Universitet, men for Danmark og for de unge selv, mener Jens Erik Mogensen.

- Erhvervslivet har længe sukket efter medarbejdere, der kan andre sprog end engelsk, og der er ingen tvivl om, at det er vigtigt også at kunne begå sig på andre sprog, både for den enkelte og for dansk erhvervsliv, siger Jens Erik Mogensen og fortsætter:

- Når de unge skal ud at søge job, vil de være meget attraktive for arbejdsgiverne, hvis de også kan tale og skrive fx tysk, fransk, kinesisk eller arabisk på højt niveau. For arbejdsgiverne er meget interesserede i medarbejdere, der har sproglige kompetencer på højt niveau inden for de områder, hvor Danmark har store økonomiske interesser, fx det store tyske marked lige syd for grænsen.

Og der er gode muligheder for, at arbejdsgiverne får mange kvalificerede medarbejdere at vælge imellem i fremtiden med de mange nye sprogstuderende, der begynder på deres uddannelse i september på Københavns Universitet og de andre danske universiteter.

Tal og statistik

På Københavns Universitets hjemmeside kan du se, hvor mange studerende Det Humanistiske Fakultet har optaget på dets uddannelser. Der er pt. kun ledige pladser på uddannelserne Finsk, Latin og Eskimologi.

Prodekan Jens Erik Mogensen
Det Humanistiske Fakultet