26. oktober 2010

Modetrends i 300 år

Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet har i samarbejde med blandt andet Nationalmuseet fået en tre-årig bevilling på syv millioner til et stort, internationalt forskningsprojekt om historiske trends i tøjmoden. Projektet sætter spot på modevarers betydning i Vesteuropa fra renæssancen op til ca. 1800. 

Danmark har nogle af verdens førende forskere inden for tekstil- og dragtområdet. KjoleForskerne på det internationale hold, der har fået millionbevillingen til forskningsprojektet ”Fashioning the Early Modern: Creativity and Innovation in Europe, 1500-1800”, er eksperter i blandt andet historie, kunst- og designhistorie, tekstilteknologi og -historie.

De skal undersøge, hvordan og hvorfor bestemte typer af mode og modetilbehør i alle materialer blev moderne på tværs af Europa, mens andet kun blev mode enkelte steder.  Forskergruppen skal arbejde tæt sammen med moderne modedesignere og modestuderende og skabe nye kreative initiativer.

Global mode i renæssancen

- Mode i Europa 1500-1800 er som et spejl på kulturhistorien i den tid, hvor Europa for første gang rigtig blev global med eksotiske forbindelser til andre verdensdele. På samme tid tillod industrialiseringen i den sidste del af perioden at producere og cirkulere modens udtryk på en helt anden skala. Og det påvirkede den europæiske befolknings liv og forbrug, fortæller professor Marie-Louise Nosch, der modtog videnskabsministerens EliteForsk-pris i 2009, fra Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet. 

Projektleder Professor Evelyn Welch (Queen Mary University of London) supplerer:

- Vi undersøger bl.a., hvorfor det gav mening for mænd - fra Spanien til Sverige – at kronrage sig for derefter at bruge paryk?

Evelyn Welch bemærker, at på det tidspunkt, hvor parykker gik af mode, var industrien bag parykkerne en af de største arbejdsgivere i Europa. Ændringer af stil og mode kunne have store økonomiske konsekvenser for den fattigste del af befolkningen:

- De kunne miste deres arbejde. Vi kan påstå, at moden bare er overfladisk, men skiftende holdninger i forhold til stil har samme konsekvenser i dag – og ofte på en global skala, forklarer Evelyn Welch.

Den tidlige industri er blandt andet handelen med strikkede varer, som var udbredt i Danmark. Med opfindelsen af strikkemaskinen i 1589 opstod grundlaget for en strikkeindustri. Det bliver undersøgt, i hvor høj grad den opfindelse påvirkede moden. Og ved hjælp af arkæologiske analysemetoder studerer eksperterne, hvordan de nye maskinstrikkede varer kunne konkurrere med håndstrikkede.

Teatret og satiren var modens budbringer

Forskningsprojektet gør brug af en række teknikker fra matematiske modeller til praktiske undersøgelser for at spore den nytænkning og udvikling, der lå bag udbredelsen af moderigtige varer. En ekspert ser på, hvordan satirikere og teatret kan have været brugt til at cirkulere idéer. Forskerne undersøger også, hvordan regeringer promoverede eller forsøgte at forhindre, at bestemte typer varer blev udbredt i Europa.

Det er en sammenslutning af europæiske universiteter, som har fået bevillingen fra Humanities in the European Research Area (HERA).

Det danske forskerhold

  1. Professor Marie-Louise Nosch, Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet
  2. Konservator, ph.d. og tekstilekspert Maj Ringgaard , Nationalmuseet
  3. Seniorforsker, ph.d. i luksusforbrug Mikkel Venborg Pedersen, Nationalmuseet
  4. Socialantropolog, dragtforsker Tove Engelhardt Mathiassen, Den Gamle By, Danmarks  Købstadmuseum
  5. Historiker, museumsinspektør Kirsten Toftegaard, Kunstindustrimuseets Tekstil- og dragtsamling

Kontakt

Kommunikationsmedarbejder Annette Borrell
SAXO-Instituttet, Københavns Universitet
Mail:
annette@hum.ku.dk
Mobil: 26 39 25 60

Konservator, ph.d. og tekstilekspert Maj Ringgaard
Nationalmuseet
Mail:
maj.ringgaard@natmus.dk
Mobil: 21 40 43 76