16. september 2021

To faglige kapaciteter bliver nye æresdoktorer på HUM

Hæder

Ved universitetets traditionsrige årsfest i november bliver KU’s nye æresdoktorer udnævnt. I år står HUM bag udnævnelsen af to af de 11 nye æresdoktorer.

Æresdoktorerne udnævnes inden for universitetets forskellige fagdiscipliner, og HUMs to æresdoktorer, professor Shaun Gallagher fra The University of Memphis og professor Inger Furseth fra Oslo Universitet, er indstillet af hhv. professor Dan Zahavi fra Institut for Kommunikation og professor Margit Warburg fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

Shaun Gallagher – fænomenologisk frontfigur

De to professorer, og nu også æresdoktorer, er enestående på hvert deres felt.

Shaun Gallagher, University of Memphis
Shaun Gallagher har i mange år været knyttet til Center for Subjektivitetsforskning på HUM - fremover bliver det som æresdoktor.
Foto: privat

Filosofiprofessor Shaun Gallagher arbejder i grænsefeltet mellem bevidsthedsfilosofi, kognitionsforskning og fænomenologi og er førende på området. Hans forskning har vist, hvordan indsigter fra filosofien kan bidrage til andre områder inden for humaniora og samfunds- og sundhedsvidenskaben – og hvordan filosofien modsat også drager fordel af befrugtningen. Hans arbejde har påvirket så forskellige discipliner som filosofi, kognitionsvidenskab, neurovidenskab, antropologi, psykologi og uddannelsesvidenskab, og han har været afgørende for opblomstringen af ​​et helt nyt paradigme inden for kognitionsvidenskaben. 

- Jeg er vældig glad for at Gallagher bliver udnævnt som æresdoktor ved KU. Han har været en samarbejdspartner i mere end 20 år og har besøgt os et utal af gange. Han er en af frontfigurerne inden for det forskningsfelt, som forbinder fænomenologi og kognitionsvidenskab, og jeg ser frem til at fortsætte vores tætte samarbejde, siger professor Dan Zahavi, der er leder af Center for Subjektivitetsforskning på HUM.

Shaun Gallaghers tiltrædelsesforelæsning med titlen "Pragmatism and phenomenology" bliver afholdt torsdag den 11. november kl. 15.15-17 i lokale 4A.0.69, og alle er velkomne. 

Inger Furseth – religionssociologisk nordisk fyrtårn

Inger Furseth, Oslo Universitet
Inger Furseth har bl.a. skrevet en grundbog, der er obligatorisk læsning for alle førsteårsstuderende på religionssociologi på KU.
Foto: privat

Inger Furseth er professor i sociologi på Oslo Universitet og adjungeret professor på KIFO Institutt for kirke-, religions og livssynsforskning i Oslo. Hendes forskningsinteresser dækker over et bredt område inden for religionssociologi, bl.a. religions kompleksitet i offentlige sfærer, den voksende religiøse mangfoldighed i vestlige lande, sociale og religiøse bevægelser og religiøs ekstremisme.

- Nordisk religionssociologi har meget at takke Inger Furseth for. Hun har skrevet flere grundbøger i faget, som er blevet oversat ikke bare til dansk, men til mange andre sprog, og hun har påtaget sig ledelsen af flere nordiske projekter, der har gjort det muligt at sammenligne forholdet mellem religion og samfund de nordiske lande imellem. Som præsident for det internationale religionssociologiske selskab har hun sat sit præg på faget. Og så har Inger den videnskabelige evne, at hun har peget på og arbejdet med fagligt vigtige områder med stor betydning, siger professor Margit Warburg fra ToRS.

Inger Furseths tiltrædelsesforelæsning med titlen "Kvinnene innenfor klassisk religionssosiologi og deres betydning for moderne teori" bliver afholdt fredag den 12. november kl. 10.15–12 i lokale 23.0.49, og alle er velkomne.