26. februar 2015

To EliteForsk-rejsestipendier til unge HUM-forskere

EliteForsk

Arkæolog Vivi Lena Andersen og historiker Kim Frederichsen modtager hver et af årets EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kr., der gives til særligt talentfulde ph.d.-studerende. Pengene skal bruges til længerevarende studieophold i udlandet.

Vivi Lena Andersen, Saxo-Instituttet

Hvordan og hvorfor udviklede fodtøj sig som det gjorde? Det er ph.d.-studerende Vivi Lena Andersens forskningsspørgsmål, og Københavns Museums store samling af arkæologisk fundet fodtøj fra 1200 til 1800 kan bidrage til besvarelsen.

Skoenes form, konstruktion, materialer, slitage, reparationer m.m. er alle spor, der fortæller om håndværkeren, der skabte skoen, og mennesket, der bar den. Skoene illustrerer tydeligt en udvikling i kropsopfattelser, identitetsskabelse og status i en symbiose med teknisk innovation, ressourcer og skoen som beskyttende beklædningsgenstand. I analysen inddrager Vivi Lena Andersen datidens skriftlige kilder, ikonografi, det bevarede fodtøj og moderne naturvidenskabelige metoder samt samarbejder med nutidens skomagere, fysiologer og fodlæger.

Vivi Lena Andersen skal bruge EliteForsk-rejsestipendiet til et ophold ved University of Technology i Sydney, Australien, hvor hun skal på forskningsophold hos professor i Design History, Peter McNeil - en af verdens førende eksperter i kulturhistorisk og økonomisk fortolkning af fodtøj

Kim Frederichsen, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier

Ph.d.-studerende Kim Frederichsen beskæftiger sig med Den Kolde Krig, dvs. perioden 1945-1991 nationalt og internationalt. Mere specifikt arbejder han med Sovjetunionens rolle i Den Kolde Krig med særlig vægt på det kulturdiplomati, landet udøvede over for Danmark i perioden.

Internationalt er der gennem de sidste 10 år opstået et nyt interessefelt inden for Koldkrigsforskning. Det drejer sig om emnet Kulturens Kolde Krig, der bunder i en opfattelse af Den Kolde Krig som en international systemkonflikt. Grundet udviklingen af  våben med en stadig mere destruktiv kraft blev en direkte konfrontation mellem de to supermagter mere og mere usandsynlig, og konflikten måtte derfor udkæmpes med andre midler og på andre områder. Et af de centrale områder var kulturdiplomati (der i andre varianter også kendes som public diplomacy, propaganda, framing eller soft power), dvs. forsøget på at fremstille et positivt billede af sit eget land over for udenlandske offentligheder blandt andet ved hjælp af kulturelle indslag i de udenlandske offentligheders hjemlande. Kim Frederichsen skal undersøge hidtil ukendt sovejtisk og dansk kildemateriale om netop sovejetisk kulturdiplomati i Danmark.

Kim Frederichsen skal bruge EliteForsk-rejsestipendiet til et forskningsophold ved Harvard for at anvende de mikrofilmkopier af sovjetiske arkivalier, der opbevares på Lamont Library.


EliteForsk-rejsestipendier

Et EliteForsk-rejsestipendium er på 200.000 kr. og skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Der uddeles op til 20 EliteForsk-rejsestipendier årligt.

Universiteter og øvrige ph.d.-gradsgivende institutioner har kunnet indstille et antal kandidater til rejsestipendierne. Institutionernes indstillinger vurderes af bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd, der udvælger og indstiller de ph.d.-studerende til uddannelses- og forskningsministeren.

Læs mere om EliteForsk-priserne på ufm.d