3. februar 2014

Robotterne kommer ... og indtager din hverdag

robotforskning

Sig ordet robot, og billeder af Terminator og Robocop dukker op på nethinden; kulturens fremstillinger af robotter er sejlivede og har stor indflydelse på, hvordan vi forestiller os livet med robotter i fremtiden. Det er denne kulturelle påvirkning, som et nyt forskningsprojekt ved Københavns Universitet nu vil undersøge, og i den forbindelse er den amerikanske robotforsker og kunstner Ken Goldberg inviteret til København d. 8. februar for at tale om, hvad der fascinerer og skræmmer os ved robotter.

Foto: Kathrin Miller

Professor Ken Goldberg

"I'll be back," sagde robotten Terminator i skikkelse af Arnold Schwarzenegger i filmen af samme navn fra 1984. Og det er måske netop det, vi frygter, når vi hører historier om, at robotter i fremtiden kan blive fast inventar på plejehjemmene: at vi skal se Terminator-typer, og ikke mennesker, hjælpe bedstemor i bad.

- De fleste mennesker har i virkeligheden nok aldrig mødt en robot, for robotterne har længe været isoleret til industrien. Men fremtidens robotter vil komme til at indgå i tæt samarbejde med mennesker og udføre funktioner, som tidligere var forbeholdt mennesker, fx på plejehjem. Man taler derfor nu om ”sociale robotter”. Undersøgelser af interaktionen mellem mennesker og robotter – og menneskers forestillinger om robotter– er altså mere relevant end nogensinde før, siger lektor Gunhild Borggreen, der står bag ROCA: Robot Culture and Aesthetics, et nyt forskningsprojekt om robotkultur og -æstetik på Københavns Universitet.

Den 8. februar har ROCA inviteret den verdensberømte amerikanske ingeniør, robotforsker og kunstner Ken Goldberg til Københavns Universitet for at holde et oplæg om, hvordan kultur og æstetik smelter sammen med den teknologiske kunnen. Foredraget finder sted i auditorium 22.0.11 på Københavns Universitet Amager, og er gratis og åbent for alle.

Nærvær på afstand

Under overskriften The Uncanny Valley: Art, Robots, and Nature vil Ken Goldberg vise, hvordan både forskere og kunstnere gennem tiden har undersøgt grænsen mellem det tiltalende og det skræmmende ved robotteknologi. Men også hvordan han selv har undersøgt dette gennem sin forskning i krydsfeltet mellem kunst og robotik.

The Telegarden

- Ken Goldberg har medvirket til at udvikle ideen om telepresence eller "tele-nærvær"; i projektet Telegarden (1995-2004) kunne brugere via internettet se og interagere med en have, hvor de ved hjælp af en industriel robotarm kunne så frø, vande og tilse haven fra afstand. Projektet var både et ingeniørarbejde og et kunstværk, som har været udstillet på Ars Electronica Center i Østrig, fortæller Gunhild Borggreen.

Ligesom Ken Goldberg insisterer forskerne bag ROCA på, at den humanvidenskabelige dimension er central i robotudvikling, netop på grund af det nye fokus på ”sociale robotter”. Fremfor at robotforskning er spredt ud i mange forskellige lejre, vil ROCAs forskningsprojekter skabe en platform for samarbejde og udveksling mellem ingeniører, kulturforskere og kunstnere.

Kontakt

Lektor Gunhild Borggreen
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab
Københavns Universitet
Mobil: 23 42 06 08