29. maj 2013

Begavede striber og ruder

Tegneserieforskning

Hvad kan zombier bidrage med i klasseværelset? Hvordan kan lyd og billeder gøre ordblinde til stærkere læsere? Og hvordan fandt to danskere på at blande fantasy og manga? Hør svarene, når folk som de prisbelønnede idemagere bag Taynikma-serien Jan Kjær og Merlin P. Mann og Walking Dead-tegneren Charlie Adlard mødes til Copenhagen Comics' faglige arrangement på Københavns Universitet.

Dagen før tegneseriefestivalen Copenhagen Comics løber af staben, samles vanen tro en gruppe forskere og praktikere for at tale om tegneseriens potentiale og udvikling. I år er der fokus på læring og børnenes verden, da både den didaktiske- og pædagogiske forskning bugner af gode forslag til nye, kreative måder, vi kan bruge tegneserien på. Et eksempel på områdets nytænkning finder vi bl.a. hos den danske organisation Nota, som for tiden eksperimenterer med ’lydtegneserier’.

Nota leverer gode historier til den del af befolkningen, som har det svært med det skrevne ord. Men de nye lydtegneserie har vist sig at øge unge ordblindes læsemotivation markant. Den slags tegnserie-innovation er dog langt fra sjælden i dansk tegneserieforskning. Bl.a. arbejder litteraten Rikke Cortsen og geografen Chris Kjeldsen på at finde ud af, hvordan tegneserien både kan fremme forståelsen for og løsningen af naturvidenskabelige problemer.

Ud over dansk nytænkning indeholder dagens akademiske program også oplæg fra internationale forskere og samtaler med en række spændende tegneserieskabere. Bl.a. mødes idemagerne bag den succesfulde Taynikma-serie, Jan Kjær og Merlin P. Mann, og den prisbelønnede børnebogsforfatter Benni Bødker, for sammen at tale om billedfortællinger til børn. Derudover vil Matthias Wivel, tegneserieekspert og bestyrelsesmedlem af Dansk Tegneserieråd, snakke med den britiske zombie-tegner Charlie Adlard om hans karriere og succes.

Arrangementet er gratis og åbent for alle, men henvender sig særligt til undervisere, bibliotekarer og andre, der interesser sig for undervisning, tegneserier og nye didaktiske tiltag.

Hvor og hvornår

Det hele foregår den 31. maj kl. 9-15 på Københavns Universitet Amager i auditorium 22.0.11.

Kontakt

Mangler du mere information? Kontakt Marianne Eskebæk Larsen på marianne.eskebaek@dansktegneserieraad.dk