10. december 2013

Seminar hædrer professor og sprogpioner

Sprogpioner

I en tid hvor engelsk i stigende grad bliver undervisnings- og forskningssprog på universiteterne, ærer Københavns Universitets største sproginstitut, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, nu universitetets første professor i engelsk med et seminar.

Professoren og sprogpioneren George Stephens (1813-1895) blev i 1855 den første professor i engelsk ved Københavns Universitet. Oprettelsen af et professorat i engelsk var på det tidspunkt ganske banebrydende, og det brød med universiteternes tidligere satsning på de romanske og selvfølgelig de klassiske sprog.

Det er bl.a. dette brud, seminaret, der afholdes i dagene for 200-året for George Stephens’ fødsel, skal handle om.

- Ansættelsen af George Stephens siger noget om KU’s progressive satsning på engelsk og sprog allerede meget tidligt, forklarer Robert Rix, der er en af forskerne bag seminaret.

Sagaer på engelsk

George Stephens var fra Liverpool og havde studeret ved University College London. I 1830’erne flyttede han til Stockholm, hvor han forfulgte sin interesse for bl.a. nordiske runer, mens han fik smør på brødet ved at undervise i engelsk. I 1839 udgav han den første komplette oversættelse af en islandsk saga til engelsk, og i 1841 udsendte han en engelsk-svensk ordbog.

- Med ordbogen gjorde han sig bemærket som et tidligt forbindelsesled mellem det nordiske og den engelsktalende verden. Vores keynote speaker på konferencen, Andrew Wawn, har i sin bog ”The Vikings and the Victorians: Inventing the Old North in Nineteenth-Century Britain” skrevet om den mani for skandinaviske tekster og interesse i det gamle Danmark, der greb England i de år, forklarer Robert Rix.

Danmark som sprogligt center

I 1851 flyttede Stephens til København, hvor han blev lektor i engelsk sprog og litteratur. I 1855 blev der oprettet et professoratet til ham, og Stephens forblev i denne stilling, indtil han blev pensioneret i en alder af firs år.

- Blandt hans elever i København var bl.a. Otto Jespersen, der efterfulgte Stephens som professor i engelsk i 1893. Jespersen skrev bl.a. det syv bind store hovedværk “A Modern English Grammar on Historical Principles”, og han var, ligesom Stephens, internationalt kendt og med til at gøre Danmark til et center for studiet af engelsk og de europæiske sprog generelt, forklarer medarrangør Robert Rix.

Se program for seminaret på humanities.ku.dk/calendar/2013/december/engeromic/.

Tid og sted

Seminaret “Professors and Pioneers: The Early Study of Modern Languages at the University of Copenhagen” foregår onsdag den 11. december kl. 13-18 i Multisalen (lokale 21.0.54) på Det Humanistiske Fakultet.