Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Forside > Om fakultetet > Nyhedsbrev

Det Humanistiske Fakultets nyhedsbrev

4-6 gange om året udsender vi pr. mail et nyhedsbrev med artikler om ny forskning, uddannelse, studieliv og karriere på humaniora. Læs seneste nyhedsbrev nedenfor.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Nyhedsbrev 2

28. juni 2016

Humaniora giver perspektiv på tilværelsen

Det sidste halve år har humaniora på Københavns Universitet produceret 16 forskersamtaler under navnet Perspektiv til TV2 Lorry. Formatet er enkelt: To forskere sætter sig sammen i et lille studie i en halv time og taler om et emne, de ved en hel masse om.

"Det lyder lidt støvet," tænker du måske. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at vi selv var lidt bekymrede for, om samtalerne ville have et bredere publikums interesse. Men TV2 Lorrys seertal er heldigvis gode: Programmerne har et gennemsnitligt seertal på 14.000 de tre første dage, de bliver vist på broadcastkanalen. Derudover kommer der flere seere til, når programmerne bliver genudsendt på skæve tidspunkter. Lorry vil derfor meget gerne fortsætte samarbejdet med os. Der er tydeligvis et marked for den godt gammeldags oplysende samtale.

Nedenfor kan du se fem af de samtaler, som TV2 Lorry har sendt indtil nu, hvis du vil vide mere om børn og computerspil, Tordenskjold, politisk kommunikation, nobelprisvinderen i litteratur eller dansk retskrivning.

På fakultetets hjemmeside kan du finde alle Perspektiv-programmerne, så du kan fordybe dig i dem, når du har tid og lyst.

Rigtig god fornøjelse,
Prodekan Julie Sommerlund
Det Humanistiske Fakultet

Foto: Chris Parfitt, flickr.com

Computerspil er sociale

De to forskere bag en ny stor undersøgelse om børns brug af computerspil fortæller i denne samtale, at det ikke er computerspillene, der får børn til at mistrives, men en række andre faktorer. Faktisk har computerspillene meget tit en social dimension, som bekymrede voksne ofte overser, fordi de forveksler børnenes optagethed af spillet med ensomhed.

Ros til kontroversiel
Tordenskjold-film

Historikerne Andreas Marklund og Gunner Lind har set filmen Tordenskjold & Kold om en af Danmarks største nationalhelte. Filmen, som langt fra er et traditionelt helteportræt, siger noget vigtigt om Tordenskjold og hans samtid, mener begge historikere; den giver blandt andet et indblik i et samfund med nogle æresbegreber, som er meget fremmede for moderne mennesker.

Politikerne svarer ikke

Med udgangspunkt i det berømte interview mellem Clement Kjersgaard og Mette Frederiksen diskuterer retoriker Christian Kock og sprogforsker Peter Harder, hvordan den politiske samtale bliver bedre:  Selvom der for politikerne er en risiko ved at tale ærligt og lige ud af posen, så tyder meget på, at vælgerne belønner de politikere, der gør netop det, mener de to forskere.

Kvinder i krig

Svetlana Aleksijevitj vandt årets Nobelpris i litteratur. Hendes danske oversætter Tine Roesen fortæller her om bogen "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt", der er dokumentarisk og bygger på hundredevis af interview med de kvindelige soldater, der under anden verdenskrig deltog i Den Røde Hærs kamp mod de tyske soldater. Det er rystende læsning.

Se samtalen

Hvorfor er det så svært at stave på dansk?

Alle, der har kæmpet med at lære at stave på dansk, ved, at der er meget stor forskel på skriftsproget og talesproget. Men hvorfor er der egentlig det? Og kan vi gøre retskrivningen nemmere for børnene (og de voksne)? Det diskuterer sprogforskerne Frans Gregersen og Bjarne Simmelkjær Hansen.

Følg os på Facebook

Se vores faglige arrangementer