1. december 2016

Sten på sten. Murstensproduktion på Carl Matzens Teglværk, Egernsund. 1992

teglværkshistorie

Optagelserne er lavet nogle dage i juni 1992, og i programmet skildres alle produktionsgangene på teglværket fra gravning af leret, transport og lerbearbejdning, formning til mursten, tørring, brænding i tunnelovnen, sortering og pakning af de færdige mursten til kunderne. Carl Matzen er hovedfortæller og viser rundt i produktionen. Nogle af teglværksarbejderne fortæller undervejs om deres arbejdsfunktioner og deres tilhørsforhold til netop denne arbejdsplads gennem generationer. Matzens Teglværk har 15 ansatte.

Baggrund

Denne videofilm er den første selvstændige produktion, som Karsten Biering ved Center for Arbejderkulturstudier producerede i samarbejde med den daværende AV/ITV-afd. på Det Humanistiske Fakultet med René Christensen som fotograf og redigeringstekniker, og han har siden fungeret som fast fotograf i alle Center for Arbejderkulturs videoproduktioner.

Teglværksprojektet ved Flensborg Fjord

Produktionen er en udløber af ”Teglværksprojektet ved Flensborg Fjord” 1982-86. Det resulterede i et stort egnsspil med ca. 300 medvirkende, der blev opført i tre somre for ca. 10.000 lokale tilskuere, bogudgivelser, foredrag, museums- og vandreudstillinger, undervisningsmateriale til folkeskoler og radio- og TV- programmer m.v. Samt ikke mindst i oprettelsen af Cathrinesminde Teglværksmuseum i det gamle teglværks restaurerede bygninger. Det åbnede i 1993 og blev en filial under Museet på Sønderborg Slot – nu Museum Sønderjylland.

Matzens Teglværks historie

Hertugen af Glücksburg gav i 1750 Peter Hansen, en teglbrænder fra Iller på Broagerland, tilladelse til at oprette et teglværk, og han købte jorden ud til Egernsund, hvor der både var god ler og noget skov, hvor han kunne hente brændsel til kammerovnen. Og skibe kunne nemt lægge til ved teglværket til transport af brændsel og teglprodukter.

Peter Hansens datter Catharina Maria giftede sig med teglmester Matz Matzen, og de overtog senere teglværket. Matzens Teglværk er dermed en af Danmarks ældste industrivirksomheder, der i alle årene har været i familiens eje og placeret samme sted.

Matzens Teglværk er oprindeligt et gårdteglværk, ligesom mange andre på egnen, hvor teglværk og landbrug har været drevet sammen, indtil teglværket er blevet udskilt som selvstændig virksomhed. Ejerboligen lige ud til Egernsund er det gl. stuehus. Det meste af jorden er bortforpagtet, og leret hentes i lergrave op til 13 km længere væk.

Produktion og nutidens ejere

Carl Matzen (1929-2023) drev teglværket siden beg. af 1950’erne - først som teglmester under sin far Carl (senior) - og begyndte en omfattende modernisering. Bl.a. indførte han i 1958 automatiske tørreanlæg, så teglprodukterne kunne brændes året rundt. Dette gav helårsbeskæftigelse til teglværksarbejderne. I 1965 blev ringovnen erstattet af den nye tunnelovn, hvor teglprodukterne automatisk køres gennem ildzonerne, hvilket øgede produktionen fra ca. 3 mio sten til 10 mio årligt.

Mange af teglværksarbejderne kommer fra familier, der gennem generationer har været tilknyttet teglværket.

I dag producerer Matzens Teglværk ca. 18 mio mursten årligt. Til sammenligning var produktionen af forskellige teglprodukter med den gl. kammerovn i 1860: 490.000 stk., mens den i 1894 blev forøget til 1.933.000 stk. med den nye ringovn.

 

Kontakt

Såfremt arkiver, museer, biblioteker og andre forsknings- og undervisningsinstitutioner ønsker at downloade, kopiere og anvende eller vise dokumentarprogrammerne, rettes henvendelse til:

Kommunikationsmedarbejder Carsten Munk Hansen
Det Humanistiske Fakultet
Mail: carstenhansen@hum.ku.dk
Mobil: 28 75 80 23

Dette gælder også TV-stationer m.v.

Emner