Kaffebaren. Et stykke dansk arbejderkultur på retur

Småbutikker og -virksomheder i Danmark nr. 4. 2003 (45:30 min.).

De første kaffebarer kom til København fra USA i midten af 1930’erne og blev hurtigt populære blandt arbejderne. I 1947 var der 100 i Storkøbenhavn, og i 1955 havde kaffebarerne deres største udbredelse med i alt 114, mens der i 2002 kun var 8 af de traditionelle kaffebarer tilbage. De fleste kaffebarer åbner kl. 5 eller 6 om morgenen og lukker kl. 15. Øl, vin og spiritus findes ikke på en rigtig kaffebar, og i weekender er der lukket. Arbejdere, håndværkere, flyttefolk og taxichauffører kan spise deres morgenmad eller frokost her – eller man køber en madpakke og tager med sig på farten. Mange kaffebarer har stamkunder, som kommer hver dag eller flere gange om ugen og er også blevet populære i kvarteret, hvor de ligger. Repertoiret er helt klart dansk smørrebrød, lidt smålunt, måske dagens varme kødret med sovs og kartofler, samt ostemadder og wienerbrød. Alt til en billig penge og et stort krus kaffe til en tier.

Vi følger med kameraet arbejdet i køkkenet og over disken og laver interviews med ejere og kunder på 7 kaffebarer i løbet af juni samt et par dage i september 2002. I dag lever enkelte af de traditionelle kaffebarer endnu og har udvidet åbningstiden til tidligt på aftenen, hvor man også serverer dagens varme ret for 60-70 kr., hvilket er blevet populært blandt lokale beboere.

Karsten Biering: Kaffebaren. Et stykke dansk arbejderkultur på retur. Folk og Kultur 2005, s. 21-35.