Reducing Resistance

Communication and treatment decisions on antibiotics in Danish primary care

Johanna Lindell forsvarer sin ph.d.-afhandling.

Forsvaret foregår på dansk.

 

Antibiotikaresistens er et voksende sundhedsproblem både nationalt og internationalt og der er derfor behov for effektive strategier til at mindske unødvendig brug. Denne afhandling undersøger gennem fire forskningsstudier, hvordan kommunikation mellem læge og patient i dansk almen praksis kan have betydning for beslutninger om antibiotikabrug.

Baseret på video- og lydoptagelser af læge-patient konsultationer undersøges det, hvordan behandlingsforslag fremsættes, kan ændres, foregribes og forklares og endelig hvordan de tilsyneladende møder modstand og hvordan denne modstand behandles.

Afhandlingens første studie viser, at behandlingsforslag om antibiotika ofte fremsættes på en måde, der lægger op til patientens accept. I forlængelse heraf undersøger afhandlingens andet studie en case, hvor accept af et sådant behandlingsforslag ændres til en fælles beslutning om symptomatisk behandling.

Afhandlingens tredje studie ser på, hvordan hurtigtesten C-reaktivt protein (CRP) bruges som kommunikativt redskab i forbindelse med behandlingsbeslutninger, mens afhandlingens fjerde og sidste studie undersøger, hvad der sker når patienter efter behandlingsforslag tager symptomer op, der ikke er blevet tilstrækkeligt adresseret i løbet af konsultationen.

Samlet set peger resultaterne på, at lægerne ved at inddrage patienter mere i behandlingsbeslutninger og baggrunden for disse, samt lytte til årsagen til patienternes modstand efter behandlingsforslag, kan navigere behandlingsbeslutninger med nedsat risiko for unødvendig antibiotikabrug til følge.

 

Bedømmelsesudvalg

  • Pia Quist, forkvinde (Københavns Universitet)
  • Lektor Jakob Steensig (Aarhus Universitet)
  • Professor Lars-Christer Hyden (Linköpings Universitet)

Leder af forsvarshandlingen

  • Institutleder John E. Andersen (Københavns Universitet)

Et antal eksemplarer af afhandlingen vil blive fremlagt til gennemsyn og hjemlån i Det Kgl. Biblioteks information på Københavns Universitet Amager og til gennemsyn på Det Kgl. Biblioteks læsesal Øst, Diamanten samt på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Emil Holms Kanal 2.