Bemærkelsesværdig sagprosa: Danmark som tekstkultur – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print kalender-ikon Bookmark and Share

Forside > Arrangementer > 2017 > Bemærkelsesværdig sagp...

Bemærkelsesværdig sagprosa: Danmark som tekstkultur

Vi skriver og læser mere end nogensinde, typisk i form af sagprosa, dvs. genrer og kontekster, der er stærkt bundet til økonomi og fremherskende ideologier.

Konferencens formål er at påbegynde en samtale om dansk sagprosa og få skabt opmærksomhed om den mangfoldighed af tekster, der vil os noget, vil have os til at handle på en bestemt måde eller får os til at tænke på en bestemt måde.

Arrangementet udgør første tilløb til at igangsætte et grundforskningsprojekt om dansk sagprosa, dens karakter og betydning, samle dette spredte forskningsfelt og stimulere den offentlige opmærksomhed om sagprosaens rolle i vores kultur og udvikle den offentlige bevidsthed om dens rolle i det danske samfund. Formålet er at skabe en systematisk, synlig og sammenhængende dansk sagprosaforskning.

I Sverige og Norge har man siden 1990’erne haft nationale sagprosaprojekter. Det har man ikke tidligere haft i Danmark.

Konferencen er centreret om fire grundlæggende spørgsmål:

  1. Hvilke tekster har og har haft betydning, når vi taler om dansk sagprosa, og hvorfor? 
  2. Hvordan beskriver vi sagprosaens tekster, deres handlinger og indlejringer i samfundet institutioner? 
  3. Hvad fortæller det om et samfund og en kultur, at der er visse typer af tekster (fx årsrapporter, konsulentrapporter, kogebøger, breve, huslejekontrakter, lønsedler, forsikringspolicer, videnskabelig litteratur) til stede? 
  4. Hvad forstår vi ved en kritisk sagprosakompetence, og hvor har den relevans?

Første dag vil bestå af korte paper-oplæg og diskussion, mens anden dag vil bestå af keynotes og workshops med henblik på at kvalificere videre initiativer og forskning.

Keynotes

Professor Amy Devitt, University of Kansas, og professor Charles Bazerman, University of California, Santa Barbara, er inviteret som konferencens to keynote speakers og vil præsentere internationale perspektiver på state-of-the-art inden for sagprosaforskningen.

Call for abstracts

Deadline: Abstract på 250 ord indsendes senest fredag den 24/2, kl. 16 til Jack Andersen med emnelinjen ’Bemærkelsesværdig sagprosa’.

Besked om antagelse eller afvisning af abstract foreligger fredag den 17/3.

Organisering

Konferencen er støttet af Carlsbergfondet og arrangeres af lektor Jack Andersen, Det Informationsvidenskabelige Akademi, KU, i samarbejde med lektor i retorik Christine Isager, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, KU, og adjunkt Christina Matthiesen, DPU, AU.