Fakultetet får fint besøg af Mr. Narratology – Københavns Universitet

Forside > Nyheder > Nyheder fra 2012 > 2012 > April > Fakultetet får fint be...

24. april 2012

Fakultetet får fint besøg af Mr. Narratology

Det er ikke hr. hvem-som-helst, der på torsdag gæster fakultetet med en forelæsning på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

Instituttet har været så heldig at få professor James Phelan, der i øjeblikket er gæsteprofessor på Århus Universitet, til at komme til København og holde en forelæsning med titlen ”Rhetoric, Ethics, and Narrative Communication: Or, from Story and Discourse to Authors, Resources, and Audiences”.

- Vi er meget glade for af at kunne præsentere James Phelan på KUA. Han er en af de helt store kanoner inden for moderne fortælleteori, den centrale arvtager efter Wayne C. Booth (forfatteren til ”The Rhetoric of Fiction”) i USA, og han har med sin bog om karakterfortællere ”Living to Tell about It” fra 2005 placeret sig helt centralt i de seneste årtiers skarpe internationale debat om forfatterbegrebet og fænomenet upålidelige fortællere, fortæller arrangør Poul Behrendt, adjungeret professor på INSS.

James Phelan, der er født i 1951, er amerikansk forfatter og professor i engelsk på Ohio State University. Han er forfatter til adskillige bøger og til et trecifret antal artikler og underviser bl.a. i engelsk og amerikansk litteratur og narrativ teori.

Centrum for narrativstudier

Phelan er en ubestridt nøgleperson i moderne narratologi, der er teorien om fortællinger, og som handler om studiet af litterære teksters forløb, struktur og udsigelse. Phelan redigerer bl.a. det anerkendte narratologiske tidsskrift ”Narrative” og leder på Ohio State et af de mest prestigiøse internationale centre for narratologisk forskning, ”Project Narrative”. På centret har han samlet en gruppe centrale narratologi-forskere omkring sig og derved gjort Ohio til det mest spændende og dynamiske sted i USA inden for narrativstudier.

Forelæsning med kritik af Chatman

Behrendt fortæller, at Phelan i sin forelæsning vil rette en grundlæggende kritik af Seymour Chatmans nøglebegreber i ”Story and Discourse” og af den standardmodel for narrativ kommunikation, som alle, der har studeret film, medier, retorik eller litteratur, kender til,

- Phelan vil fokusere på de indirekte måder at fortælle på, som forfattere benytter sig af, specielt fortælling via karakterer, som ikke kan opfanges i Chatmans summariske begreber om discourse, forklarer Poul Behrendt, der anbefaler alle litteratur- film- og retorikinteresserede at slå et smut forbi lokale 24.4.01 på nye KUA torsdag den 26/4 kl. 12.15.

Se Phelans cv og abstract for forelæsningen.