16. januar 2018

William igen-igen, Ida og lidt SKAM

navneforskning

Danmarks Statistik har 16. januar offentliggjort listen over de mest populære navne, der er brugt i første halvår af 2017. Overordnet er danskernes navnevalg meget traditionelt. Der er ikke de store forskydninger fra år til år, men set over fem- og tiårsperioder er forandringerne i navnemoden mærkbare.

Der er kun statistik for det første halvår af 2017, fordi forældrene har seks måneder til at bestemme sig for barnets navn. Så vi må vente til juli, før vi kan gøre tallene op for hele årgang 2017. Ida er ikke overraskende det mest populære pigenavn på den nye liste. Ida har ligget højt i mange år. Navnet har fx været nummer to i perioden 2011-2013 og har været med i pigenavnenes top-10 siden 2002. Noget tilsvarende gælder William, som ganske vist "kun" var nummer fem på listen fra 2016, men som lå nummer et i både 2014 og 2015.

Mest gengangere på listen

I 2017 er Ida og William mest populære, men i 2007 var det Mathilde og Lucas, i 1997 var det Cecilie og Frederik, og i 1987var det Camilla og Kasper, der lå i top. På den seneste liste er Mathilde nummer 25, Lucas er nummer 7, Frederik er nummer 15, mens Cecilie, Camilla og Kasper er røget helt ud af top-50-listen. Udviklingen lever op til tommelfingerreglen om, at forældrene ikke vælger navne til deres børn fra deres egen generation eller deres forældres.

Drengenavnet Williams placering på Top 50 over de mest brugte fornavne til drengebørn siden 1997. Fra 2010 til 2015 lå det på førstepladsen, men var nede og vende som nr. 5 i 2016. I første halvdel af 2017 er det tilbage på førstepladsen. Tal fra Danmarks Statistik.

Navne fra "de gode gamle dage"

Derimod trives især oldeforældrenes og tipoldeforældrenes navne: navne som Axel, Malthe, Emil, Valdemar, Otto, Sander, Karla, Frida, Liva, Frida, Signe og Vigga. Det er fornavne, der var almindelige i Danmark omkring århundredeskiftet. Det kan man forvisse sig om med supplerende statistik fra databasen Danskerne Navne 2005

International trend

Ved siden af oldeforældretrenden trives også navne, som er internationalt gangbare. Navnene spreder sig fra de engelske og amerikanske babynavnelister til alle vores nabolande. Nogle af dem har også rødder i "de gode gamle dage", så de hører hjemme i begge kategorier: Det er navne som Emma, Laura, Alma, Ella, Lily, Ellie, Vilma, samt Victor, Oscar, Alexander, Lucas, Elliot og Theodor. En anden international trend er de bibelske navne: Sara, Esther, Hannah og Eva, samt Noah, Adam, Elias, Benjamin og Matthias. Engelskklingende navne på listen er desuden navne som Ellie, Vilma, Oliver og Liam.

Navne på vej op/ned

Navnene Nora, Mille, Ellie og Hannah er gået meget frem på den seneste liste, mens Alba, Vilma, Mynte og Eva er nye på listen. Alba var på top-50-listen i både 2015 og 2014,men Vilma og Mynte er nye navne på top-50, som de foregående år er vokset støt og roligt i popularitet. Man kan følge udviklingen på Danmarks Statistiks Navnebarometer

Det er lidt overraskende, at Hannah er kommet ind på listen efter et popularitetsdyk siden 2008. Men ellers må såvel Noras store fremgang som Evas genkomst på listen tilskrives den norske TV-serie SKAM. Omvendt må vi indtil videre konstatere, at Saga – kendt fra krimiserien Broen – i al fald for en stund er røget ud af listen igen sammen med Augusta, Johanne og Tilde.

Drengenavnene er som sædvanligt mere forudsigelige, men Felix, Elliot, Viggo og Otto rykker kraftigt frem. Blandt de nye navne på listen i forhold til 2016 er Sander, Villum og Jonathan gengangere fra 2015-listen. Det klassiske, nordiske navn Sigurd er kommet med på den seneste liste, men dette navn har luret lige under top-50 i efterhånden en del år. Blandt drengene er Christian og Sebastian gået markant tilbage, mens Marcus, Bertram, Asger, Laurits og Konrad er røget ud af listen. De tre førstnævnte lå i bunden af listen i 2016, men det er overraskende, at Laurits og Konrad – som kom med i 2016 – allerede er gledet ud igen.

Friske bud på nye navne på listerne de kommende år: Else og Merle samt Svend og Ollie.

Emner