19. december 2017

Video: Mayaindianerne i Mexico

perspektiv

Fra 1500 f.Kr. og frem til cirka år 900 opbyggede mayakulturen en række højt udviklede bystater med enorme pyramider, avanceret landbrug, boldbaner og et skriftsprog, som forskerne først for nylig har dechifreret. Mayaforskerne Jesper Nielsen og Christophe Helmke fra Københavns Universitet fortæller i denne udgave af Perspektiv om de fascinerende mayaer, som arkæologer og sprogforskere stadig arbejder på at forstå.

De fortæller også om det tætteste, vi kommer en dansk Indiana Jones – den unge opdagelsesrejsende Frans Blom, der i 1920’erne, ved et tilfælde og uden nogen formel uddannelse, blev mayaforsker i Mexico og senere leder af et amerikansk universitets mellemamerikanske afdeling. Hans fotografier og afstøbninger af mayagenstande er stadig vigtige kilder for forskerne.

Jesper Nielsen og Christophe Helmke underviser til daglig på uddannelsen Indianske sprog og kulturer, som er den eneste af sin slags i Europa. Her studerer man højkulturer som mayaerne, aztekerne og olmekerne, som indtil spaniernes ankomst i 1519 var dominerende i Mesoamerika (et område, der strakte sig fra store dele af det nuværende Mexico, hele Guatemala og Belize, det vestlige Honduras, El Salvador og til dele af Nicaragua og Costa Rica).

Selv om mayacivilisationerne gik til grunde omkring år 900, er mayaerne ikke uddøde. Der lever stadig omkring fem millioner mayaer i Mexico, Belize, Honduras og Guatemala, og de taler et mayasprog.