28. september 2015

Sprogforandringscentret får permanent ophold på fakultetet

Sprog

Efter de maksimale 10 år som grundforskningscenter bliver Sprogforandringscentret nu en permanent del af Afdeling for Dialektforskning på Nordisk Forskningsinstitut. En bogudgivelse og et festseminar markerer overgangen.

For ti år siden blev Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudier, i daglig tale Sprogforandringscentret, etableret på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet på en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond.

Men fordi ti år er den maksimale bevillingsperiode for et grundforskningscenter, overgår centret nu fra at være et eksternt finansieret center til at blive fuldt indlejret på Afdeling for Dialektforskning på Nordisk Forskningsinstitut. Forskere fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab vil dog fortsat være vigtig en del af forskningsmiljøet på centret – ligesom de har været det i de forløbne ti år.

Marie Maegaard som centerleder

I de første ti år har centrets forskere, på baggrund af et stort datamateriale af talesprog fra hele landet, gennemført en lang række studier af talesproget for på den måde bl.a. at give os svar på spørgsmål om, hvordan sproglige fornyelser opstår og spredes og hvordan sprogforandring hænger sammen med generelle samfundsforandringer.

For at markere overgangen afholder Sprogforandringscentret d. 30. september et festseminar (der desværre allerede er overtegnet) i Videnskabernes Selskab med deltagelse af en række af centrets vigtigste internationale samarbejdspartnere. Dagen markerer også, at professor Frans Gregersen træder tilbage som leder af centret, der frem over vil blive ledet af lektor Marie Maegaard med lektor Torben Juel Jensen som sparringspartner og repræsentant for Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

Ny bog om talesprog

På dagen lanceres også bogen 'Hvad ved vi nu – om danske talesprog', der er skrevet af forskere ved Sprogforandringscentret og redigeret af Frans Gregersen og professor Tore Kristiansen. Bogen udgives på forlaget Museum Tusculanum, og den gør rede for en lang række af centrets resultater og opsummerer den eksisterende viden om det danske talesprog.

Læs mere om centret på dgcss.hum.ku.dk