17. marts 2015

Humaniora satser på Centraleuropa

Uddannelse

Det Humanistiske Fakultet åbner dørene 19. og 20. marts for to dage med debat, forskning, kunst og kultur. Central European Days markerer lanceringen af et nyt uddannelsesforløb med fokus på V4-landene. Alle er velkomne.

Centraleuropa er en hvid plet i den danske bevidsthed. Selvom V4-landene Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn i dag effektivt har etableret sig i den europæiske familie af demokratiske lande som medlemmer af EU og NATO, er det sjældent, man sætter landenes forhold på dagsordenen i Danmark.

Det misforhold ønsker Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet at rette op på med lanceringen af et nyt, internationalt og tværfagligt uddannelsesprogram i centraleuropæiske studier:

-I dag er de såkaldte V4-lande, eller Visegradlandene, udbyggede markedsøkonomier med stærke bånd til Danmark. De danske virksomheder har i stigende grad behov for, at universiteterne understøtter den samhandel og erhvervsaktivitet med forskning og uddannelse, siger dekan Ulf Hedetoft fra Det Humanistiske Fakultet og fortsætter:

-Der er et behov for kandidater, som har kombineret deres kernefaglige viden med kompetencer inden for centraleuropæisk politik, historie, kultur og samfundsforhold. En dobbeltfaglighed, siger Ulf Hedetoft. 

Business og jazz

19.-20. marts sætter fakultetet lys på regionen som et startskud for det nye uddannelsesprogram. Et såkaldt tilvalgsforløb, som kandidatstuderende kan lægge ind som en toning i deres eksisterende uddannelse.

Central European Days byder bl.a. på debatter med de fire landes ambassadører om muligheder og udfordringer i regionen, med danske erhvervsfolk, der arbejder i regionen og med danske journalister og kunstnere, der sætter fokus på, hvordan kunst og kultur i regionen har forandret sig i takt med de seneste årtiers voldsomme samfundsudvikling. Desuden vil en række forskere give indsigt i landenes særlige forhold til deres egen fortid.

Dagene krydres med mad, jazzmusik og film med rod i Centraleuropa.   

Der er fri adgang til arrangementet.

Se hele programmet på www.humanities.ku.dk/ced