10. juni 2015

25 millioner til nye forskningsprojekter på humaniora

bevillinger

Det Frie Forskningsråd - Kultur og Kommunikation har netop uddelt 25 millioner kroner til nye forskningsprojekter på humaniora - inden for historie, medievidenskab, tibetologi, filosofi og audiologopædi.

Frie forskningsråd

Fire af fakultetets forskere har fået bevilget penge til DFF-forskningsprojekter, som gives til forskere, der vil undersøge vigtige videnskabelige spørgsmål inden for et velafgrænset område:

Lektor Nete Nørgaard Kristensen, medievidenskab: From Ivory Tower to Twitter (FITT): Rethinking the Cultural Critic in Contemporary Media Culture

Projektet belyser, hvordan kulturkritikerens autoritet og status er i forandring i det aktuelle mediebillede. Aviser, radio og tv tildeler i dag en bred vifte af aktører rollen som kritiker, kulturel meningsmager og smagsdommer, samtidig med at den almindelige kulturforbruger deltager i debatten med anmeldelser, "Likes" og personlige meningsudbrud på internettets brugerdrevne fora og sociale medier. I en politisk sammenhæng har forskningen vist, at den demokratisering af den offentlige samtale, som de ’nye’ medier indvarslede, er udeblevet. Spørgsmålet er, om det samme gælder i en kulturel kontekst, eller om forskydningerne på det kulturkritiske felt rent faktisk har bidraget til en mere inklusiv kulturdebat?

Lektor Peter Fibiger Bang, historie: Rome in the World History of Universal Empire

Dette projekt søger en bedre komparativ ramme for romersk historie og finder det i Eurasiens store agrare og universelle imperier. Som fænomen dominerede de verdenshistorien over lange stræk indtil den europæiske kolonialisme. Det er denne hidtil upåagtede historie, som dette projekt søger at indskrive Romerriget i. Sigtet er ambitiøst og radikalt: et nyt paradigme for studiet af det romerske rige, et ændret syn på verdenshistoriens form og en ny antikhistorie, som reflekterer de spørgsmål og udfordringer, der følger i kølvandet på en stadig mere globaliseret verden.

Lektor Sune Hannibal Holm, filosofi: Living Machines? Prospects and Limitations of the Engineering Approach to the Organism

Beskrivelsen af organismer som en form for maskiner er fremherskende i de moderne biologiske videnskaber. Eksempelvis karakteriseres genomer som organismers "blueprint", hjerner som computere og celler som biologiske fabrikker. Nærværende projekt tilsigter at undersøge, hvorledes vi skal forstå analogien mellem maskiner og organismer. Fokus vil være på maskinemodellens anvendelse i tre biologiske discipliner: syntesebiologi, systembiologi og evolutionsbiologi med henblik på at afdække modellens teoretiske og praktiske betydning inden for disse felter.

Lektor Trine Brox, tibetologi: Buddhism, Business and Believers

Projektet opererer inden for et tværfagligt felt bestående af sprogbaserede regionale studier, antropologi, religionsstudier og økonomi. Formålet er at undersøge nutidige relationer mellem buddhisme og business for dermed at generere indsigt og dybde i en ellers overgeneraliseret og forenklet forståelse af religion som noget, der er forskelligt og adskilt fra den økonomiske sfære. Dette indløses gennem fem studier, der med udgangspunkt i emiske forståelser og praksisser undersøger konkrete instanser, hvor buddhisme og business er sammenfiltret.

Læs mere på Det Frie Forskningsråds hjemmeside

FKK-forskernetværk

Lektor Lise Randrup Jensen, audiologopædi: Supporting communicative participation of individuals with aphasia

En ny tilgang inden for rehabilitering - samtalepartnertræning - har vist lovende resultater i forhold til at begrænse følgerne af afasi for kommunikativ deltagelse. I denne tilgang underviser logopæder familiemedlemmer og sundhedspersonale i systematisk brug af støttende samtalestrategier, som øger mulighederne for, at personer med afasi kan udveksle informationer og deltage i samtaler.  Samtalepartnertræning vinder indpas i logopædisk rehabilitering i Danmark og i det danske sundhedsvæsen, men der savnes velafprøvede redskaber, der kan vurdere træningens effekt for de involverede parter, såvel for personer med afasi og familiemedlemmer som for sundhedspersonale. Projektet består i dannelsen af et nyt internationalt forskernetværk, som ved en fælles indsats kan bidrage til større klarhed om egnede evalueringsredskaber til vurdering af samtalepartnertræning.

Læs mere på Det Frie Forskningsråds hjemmeside